Стоян Стоянов: Традициите в кулинарията в България се пазят на родова основа

Автор: Цоня Събчева
Коментари (0)
14:12
215
Инициативата "Кулинарните фестивали на България" е създадена с цел подкрепа на кулинарни празници и фестивали на традиционна храна от цяла България. Създадена е през 2017 година, а през 2020 година направихме нашия първи конкурс за най-любим кулинарен традиционен фестивал, чието второ издание ще бъде тази година. Това е един от най-успешните пътища, когато ти срещнеш хората от големия град или от по-малкия град с кулинарните майстори от съответния фестивал или празник. Това каза в предаването "50 причини повече" на Радио "Фокус" създателят на инициативата Стоян Стоянов.

Някой от най-известните фестивали са: Фестивалът на дрипавата баница, на тиквата, на сланината, на пръжките, на сливата в Троян, както и Фестивал на свинските уши в Стара Загора. "Това е нещо, което е нашата традиция, нещо, което е хубаво. Да, Стара Загора може да бъде град на 8 000 години, град на операта, на историята, но може да бъде и град на свинските уши.“

По думите му традициите в кулинарията в България се пазят на родова основа. Кухнята, която е била преди 120-150 години, съдържа продукти и гозби, които за съвременният човек ще бъдат много странни. Тогава са си яли предимно кореноплодни, месото не е присъствало толкова често, но на всяко едно населено място или край си имат нещо, което е специфично за тях. Кухнята в България е балканска, т.е. тя е преплетена между всички тия страни и народи, които се намират или са преминали през Балканския полуостров,“ каза той и добави, че едно от традиционни неща за България е т.нар. "жетварски таратор“.

Стоян Стоянов сподели още, че общността на "Кулинарните фестивали на България" е съставена предимно от хора, които са 40+. "Истината е, че носителите на кулинарната традиция, хората, на които може да разчитаме и тези, които се включват с по-голяма мотивация, това са хората, които са 50+. Даже мога да кажа и 60+, 70+, което е съвсем нормално. Ядрото от хората, които организират даден фестивал, са по-възрастни, които  включват и млади хора, на които се опитват се да предават традициите, да има кой да поеме щафетата,“ обясни той.

"Това, което ми се иска и призовавам, е всички хора, които са носители на традиционната кулинария, на традициите, много често и на фолклорните традициите, които вървят ръка за ръка с кулинарията, да мислят и да привличат и хората, които сега завършват училище или по-малките. Традициите са това, което много често кара нашето общество да бъде по-зряло и по-здраво.“

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Kои цигари са по-вредни?
Мария Бакалова заблестя на парти след наградите "Оскар"
Д-р Тихомира Георева: По време на постите по-скоро се качват кило...
Наш музикант получи тежък мозъчен инсулт, търсят се средства за л...
Проучване: 32% от децата в първи клас у нас са с наднормено тегло...
Какво означава нисък хемоглобин? Симптоми, причини и начин на хра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).