Строителен техник грабна бурето в конкурс за домашно вино

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
14:12 / 13.02.2011
2447
Строителният техник Васил Василев от Варна грабна голямата награда на вестник "Народно дело" - 100-литрово буре, в 15-ия пореден конкурс "Домашно вино 2011". По традиция финалната дегустация бе в ресторант "Хоризонт" със собственик Рубин Коцев. Наградата на Васил Василев връчи управителката на "Народно дело" Моника Гуцанова. В конкурса участваха над 70 производители на домашно вино от различни региони на страната. Те представиха 91 проби различни вина, което е рекорд за последните 10 години. За гостите на конкурса пяха и танцуваха фолклористи от ансамбъл "Одесос" на МВР. За вестника председателят на журито инж. Елеонора Карабоева коментира, че участниците в конкурса са приготвили елитни домашни вина. Тя добави, че с всяка изминала година варненските винари стават все по-опитни. Изключително остра бе конкуренцията при червените вина. Елена Карабоева уточни, че винопроизводителите са използвали много качествени грозда от районите на Бяла, Свиленград, Константиново и др. Сборните оценки се различаваха със стотни при 100-баловата конкурсна система. За "Народно дело" победителят в конкурса Васил Василев сподели, че качественото домашно вино и децата се правят с много любов. Той уточни, че за мерлото си е използвал грозде от Черноморския регион. Василев участва за първи път в конкурса, но бе категоричен, че и през следващата година ще се включи в съревнованието. Според него повечето от участниците в конкурса представят вината си не за наградите, а за да си коригират мерника с авторитетното жури от дегустатори експерти. Спонсори и съорганизатори на конкурса са общините Варна, Бяла, Долни чифлик, Аксаково, Аврен, Девня и район "Приморски".

Наградите осигуриха вестник "Народно дело", комплекс "Хоризонт", клубът на почитателите на българското вино - винарна "Дарзалас", цветен бутик "Орхидея", комплекс "Мадара Омая" - село Мадара, стопанство "Евксиноград", фирма "Лагард" - Варна, магазин за български облекла и обувки "Мадара", изба "Варна" и "Хидроремонт ИГ" ООД.

Десислава Стойчева от Варна, която е само на 21 години, спечели наградата за най-млад винопроизводител. Тя участва в конкурса с две проби мерло и розе. За вестника коментира, че се учи на майсторлък от баща си Пламен Георгиев. Десислава се закани, че през следващите години ще бъде достоен конкурент на най-добрите майстори на домашни вина в областта. Според нея обстановката в ресторант "Хоризонт" е отлична за провеждането на подобни конкурси.

Велина Кеновска спечели наградата при белите вина. По професия тя е лаборант, но има и счетоводно образование. Тя участва в конкурса за първи път. Лозето, което обработва, се намира в местността Ментешето край Варна. Бялото вино димят по варненски мискет е произведено от много качествено грозде. Според нея, за да станеш добър домашен винар, е задължително да се консултираш със старите майстори, които знаят много практични тайни.

Опитният винар Димитър Маринов си тръгна с бурето на Рубин Коцев. Той получи наградата за елитно бяло вино, произведено от грозде от района на Аксаково. Журито специално го аплодира за майсторлъка му. Пред участниците в конкурса той сподели, че участва в съревнованието за втори път. Според него при домашното производство на вино трябва да се спазва стриктна хигиена и да се слушат съветите на по-възрастните винари.

Редовният участник в конкурса Евдоки Докимов спечели наградата при червените вина. Той и други години е бил победител в съревнованието. За участниците в състезанието той сподели, че редовно използва грозде от района на Свиленград, защото там то узрява отлично. Според Докимов майсторлъкът се учи с години, докато домашните винари разберат грешките си. Той бе категоричен, че стотици варненски винари са повишили уменията си в производството на домашно вино благодарение на конкурса на "Народно дело".

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
След 20 години те отново са заедно
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).