Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сухотата в очите и главоболието си имат логично обяснение – остава да се преборите с колегите на другото мнение
Автор: Десислава Томева 17:23 / 03.10.2024Коментари (0)477
©
Защо ни боли главата? Защо изпитваме сухота в очите? Има си причина и това е светлината. Няма значение дали говорим за офиса или часовете на дивана пред телевизора.

Темата за негативните ефекти от смесеното осветление е особено актуална, тъй като много хора прекарват голяма част от деня си в условия, при които се комбинира естествена и изкуствена светлина. Това явление е особено често срещано в офисите, където слънчевата светлина и лампите в помещението се допълват, а също така се използват компютърни екрани, които добавят трета източник на светлина. Също така, в ежедневието ни често се чудим дали е по-добре да гледаме телевизия на тъмно или с допълнителна лампа. Нека разгледаме всеки от тези аспекти по-подробно.

Смесеното осветление в офиса: лампа, слънце и екран

Негативни ефекти върху зрението и продуктивността:

Смесването на естествена и изкуствена светлина може да предизвика редица негативни ефекти върху зрението и концентрацията на служителите в офис среда. 

Честото преминаване между различни източници на светлина, особено ако интензитетът им е различен, кара очите да се адаптират непрекъснато, което води до визуален стрес. Комбинирането на ярка слънчева светлина с изкуствена лампа и компютърен екран може да доведе до умора на очите, известна като "компютърен зрителен синдром“ (CVS). Симптомите включват сухота в очите, главоболие, замъглено зрение и дискомфорт.

Когато има силна слънчева светлина в офиса, особено когато тя влиза през прозорците без контролиране от щори или завеси, това може да предизвика отблясъци върху екрана на компютъра. Тези отблясъци затрудняват четенето на текст и детайлите на екрана, което намалява продуктивността и повишава напрежението на зрението.

Неравномерното осветление, при което различни части на стаята са осветени по различен начин, може да разсейва мозъка. Изкуствената светлина често се налага да компенсира слабото естествено осветление или обратно, което създава контрасти и разпилява вниманието.

Еспертите препоръчват:

Използването на регулируемо изкуствено осветление, което да допълва естествената светлина, без да я преекспонира, може значително да подобри комфорта на работното място.

Антибликовите екрани и правилно разположени лампи могат да намалят визуалните смущения.

Препоръчително е да се правят паузи на всеки 20 минути за кратки упражнения за очите (известни като "20-20-20 правило“).

Гледане на телевизия в тъмна стая:

Много хора предпочитат да гледат телевизия в напълно тъмна стая, защото това създава по-интензивно и фокусирано изживяване, наподобяващо кино. Но съществуват и някои проблеми с този начин на гледане:

–  В тъмна стая екранът на телевизора често е единственият източник на светлина. Очите се напрягат, за да се адаптират към силните контрасти между яркия екран и тъмната среда. Това може да доведе до умора, сухота в очите и главоболие.

–В тъмна стая, без никакъв допълнителен източник на светлина, рязкото осветление на телевизора може да предизвика ефект на размазване или ореол около изображенията, което затруднява фокусирането.

В същото време, добавянето на слаба нощна лампа или друга индиректна светлина в стаята по време на гледане на телевизия може да помогне за намаляване на зрителното напрежение.

Слабото допълнително осветление позволява на очите да не се адаптират толкова рязко между тъмнината на стаята и яркия екран. Това намалява умората и създава по-комфортни условия за гледане, особено за дълги периоди от време.

Мекото осветление предотвратява силните контрасти, които иначе натоварват зрението. Лампата трябва да бъде разположена така, че да не създава директни отблясъци на екрана, а да осветява нежно стаята.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: