Сърби във възстановката на варненската битка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:30 / 05.11.2010
831
Сърби ще участват в тазгодишната възстановка на битката край Варна, организирана от сдружение "Чигот". За атрактивната проява от сръбската ни съседка ще пристигнат петима души, уточниха от организацията. Гостуването им е първа крачка по посока на намеренията за привличане на чуждестранни участници във възстановката на битката на крал Владислав Варненчик. През следващата година от "Чигот" планират да поканят представители и от западноевропейски страни като Унгария и Чехия. Идеята ни е до 2014 г., когато се чества кръгла годишнина, да превърнем възстановката в едно доста мащабно събитие, каза председателят на сдружението Ясен Нейков. Новост тази година е и форматът на проявата, която ще бъде двудневна. През първия ден членовете на "Чигот" ще спретнат военен лагер, с който да насочат вниманието към похода на Владислав Варненчик, а през втория ще се състои и самата възстановка на битката. Освен това проявата, която се чака с интерес от варненци и гостите на града, вече има нов адрес. Вместо в парк-музея "Владислав Варненчик" тя ще се проведе в парка на "Аспарухово". Всички желаещи да си припомнят за нея са поканени там този уикенд.

В битката край Варна на 10 ноември 1444 г. войските на полско-унгарския крал Владислав Варненчик и унгарския пълководец Янош Хуняди са разгромени от турските войски на султан Мурад II. В нея намира смъртта си полският крал.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).