Същността на "късото готвене" – разковничето е в тенджерата

Автор: Десислава Томева
Коментари (1)
13:51 / 16.11.2024
965
Съществува един стар, но ефективен начин за приготвяне на храна, който не само че запазва вкуса на ястието, но и спестява значителни количества енергия. Готвенето в съдове с дебело дъно, като тенджери и тигани с тежка основа, може да бъде вашето ново оръжие в кухнята. Въпросът не е само в качеството на ястието, а и в това как да намалите разходите за електричество или газ.

Дебелото дъно на съдовете има уникалната способност да съхранява топлината за по-дълго време, което е същността на "късото готвене". При този метод, когато веднъж сте достигнали нужната температура на готвене, можете да изключите котлона и да оставите храната да се готви на топлината, която съдът вече е запазил. Това е особено полезно за ястия, които трябва да се готвят на бавен огън или за приготвяне на ястия с по-дълго време за готвене като супи, яхнии и печива.

Какви са ползите?

Спестяване на енергия - Въпреки че съдовете с дебело дъно могат да бъдат по-скъпи, те са значително по-ефективни в използването на топлината. Щом веднъж са се загрели, те продължават да "печат топлина" дори когато котлона е изключен. Така може да се постигне същото качество на готвене с по-малко енергийни разходи.

По-добро качество на храната - Тези съдове предлагат по-равномерно разпределение на топлината, което намалява вероятността ястието да изгори или да се приготви неравномерно. Природата на тези съдове осигурява и по-добро задържане на влагата, което прави месото и зеленчуците по-сочни и вкусни.

Дълготрайност - Качествените съдове с дебело дъно са много по-издръжливи от стандартните, и ако са правилно използвани, ще ви служат в продължение на години. Ето защо "евтиното излиза скъпо", защото инвестицията в качествени съдове значително намалява необходимостта от чести подмени.

И тук идва същественият въпрос - как да сме сигурни, че си купуваме правилната тенджера, тиган или тава?

– Тегло - Няма как да не забележите разликата в тежестта между обикновените тенджери и тези с дебело дъно. Тенджера с дебело дъно обикновено е много по-тежка и има по-дебела основа.

– Материали - Най-често използваните материали за тези съдове са неръждаема стомана, чугун и алуминий с анодизирано покритие. Те не само че запазват топлината, но и гарантират дълготрайност и безопасност за здравето.

– Покритие - Ако съдът е с незалепващо покритие или има външно специално защитно покритие, това също е знак за качество. Тези допълнителни слоеве увеличават топлинната ефективност и намаляват вероятността за приготвяне на изгоряло ястие.

И не на последно място – как да спестим още повече?

Плътно затворени капаци – За да запазите топлината още по-дълго, уверете се, че използвате съдове с добре прилепващи капаци. Това допълнително увеличава ефективността на готвенето и спестява време и енергия.

Използвайте остатъчната топлина – Ако готвите нещо по-простичко като ориз или паста, след като изключите котлона, просто оставете ястието в съда и го покрийте с капак. Остатъчната топлина ще свърши работата вместо вас.

В заключение можем да кажем – Да, цената на тези съдове е по-висока, но с времето ще се убедите, че "евтиното" не винаги е и най-изгодно.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...
Учени: Кафето увеличава броя на един вид бактерии в тялото ни
Любима актриса от "Островът на обречените" и "Клюкарката" празнув...
Връхлита ни силна магнитна буря
Празник е! Красиви имена имат повод да почерпят!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).