Състоянието на Римските терми се е влошило заради снеговете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:17 / 15.03.2010
1463
Заради снеговете във Варна състоянието на Римските терми се е влошило. Това каза ст.н.с Валентин Плетньов директор на Регионалния исторически музей в града. По негови думи заради студовете и влагата е започнало рушене на зидовете на термите, като припомни, че дори е пропаднал част от тротоар в коридорите на термите.

Плетньов уточни, че няма информация, колко средства ще са необходими за реставрация на Римските терми и добави, че се очаква комисия от Недвижимите паметници на културата да направи обследване на щетите и да се прецени, колко пари ще са необходими.

Той допълни, че археологическият обект е доста голям по мащаби и е трудно да се направят всички необходими ремонтни дейности на веднъж. Освен това Плетньов добави, че всяка година се прави реставрация и консервация на Римските терми за около 30 000 - 40 000 лева, но парите са крайно недостатъчни за тези неща.

Освен това директорът на РИМ в морския град коментира, че тези пари са общински и от бюджета на музея, като държавата от 7-8 години не е отпускала средства за реставрация и консервация на термите независимо, че се водят държавна собственост. Освен това е било отказано Римските терми да бъдат включени в един проект за националните паметници тъй като се водят под управлението на Министерството на културата.

„Каквото и да е само чакаме да се оправи времето и започваме спешна консервация, защото става въпрос за много ценен обект", каза още специалистът.

По отношение на състоянието на малките римски терми Пелтньов заяви, че и там има проблеми, но средствата необходими за разрешаването им са много по-малки спрямо тези, които са необходими за реставрация на големите Римски терми.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (23):
10.07.2014 Приключи реставрацията на Малките римски терми
10.06.2014 Създават пешеходна зона между малките и големите Римски терми?
10.04.2014 Ето го плана за социализация и експониране на Римските терми
09.04.2014 Започна реконструкцията на Римските терми, ще има "звук и светлина" на
малките
25.01.2013 Симеон Дянков: Термите са нещо, в което аз бих искал да инвестираме много стабилно
14.09.2012 Трева и боклуци посрещат туристи на Малките римски терми
Още новини от Любопитни новини:
Днес е подходящ ден да изхвърлите ненужното от дома ви
Родни звезди пропищяха от измама в социалните мрежи
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).