Съветите на баба за "малката кухня на дупки" и "приятелката на съдовете и топлината"

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
15:39
289
Влизате в кухнята, изпълнени с ентусиазъм да създадете нещо вкусно, а ето че още в първите минути ви спъва липсата на... гевгир или пък дървената бъркалка, която всички по-опитни домакини пазят като истинско съкровище. Може да звучи старомодно, но тези два "инструмента“ са истински герои в кухнята – доказано през поколения!

Защо гевгирът е като малка кухня на дупки?

Скромен, но универсален, гевгирът е едно от онези неща, за които не подозирате колко често ще ви трябват, докато не дойде моментът на нуждата. Нека ви разкрия някои от неговите суперсили:

Прецеждане на спагети – класика. Как иначе ще отделите водата, без да изгорите ръцете си или да изгубите половината паста в мивката?

Измиване на салати и зеленина – тук гевгирът е ненадминат. Няма опасност листата да се "удавят" или да останат с излишна вода.

Прецеждане на първата вода от боба или лещата – важна стъпка за намаляване на подуването (и не само на зрънцата).

Миене на ориз – тук можете да се справите и с фина цедка, но няма нищо по-удобно от гевгир с подходящи отвори, които да задържат ориза, докато мръсната вода изтича.

Дървената бъркалка – съюзникът на вашите съдове

Днешните модерни тенджери и тигани често са с незалепващи покрития. Веднъж ги надраскате ли с метална лъжица, сбогом с мечтата за готвене без залепване. Ето защо дървената бъркалка е не само препоръчителна, но и задължителна.

Нежна към съдовете – няма драскане, няма стрес за тигана.

Универсална – подходяща за всичко – от сосове до разбъркване на яхнии.

Приятелка на топлината – не се нагорещява, не се топи, не отделя вредни химикали.

И един съвет "от баба"

Гевгирът и дървената бъркалка са малки инвестиции, но за дълги години. Поддържайте ги добре – гевгирът ще служи вярно, ако се измива веднага след употреба, а дървените бъркалки ще останат хигиенични, ако ги сушите добре и ги заменяте при износване.

Млади домакини, кухненските "вълшебства“ често идват от дребните, но правилни инструменти. Гевгир и дървена бъркалка – два обикновени героя, без които кулинарните приключения са далеч по-сложни. Запасете се и ще видите как кухнята започва да се върти около вас!

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Не е нужно да имате магическо оборудване, за да си направите дома...
Д-р Тихомира Георева: При високо кръвно консумацията на кисело зе...
Ако сте решили да спазвате Рождественския пост, какви ефекти върх...
Ако имате тези симптоми: Неизчезваща кашлица, болки в гърдите, за...
Идват снегът и солта по улиците – как да предпазим кожените си об...
Динозавърско хоро се изви у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).