Сьомга и печени зеленчуци смениха депутатското кюфте

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:38 / 23.12.2012
587
12 свински и 12 пилешки кюфтета. Я сложи и 12 кебапчета да почерпя администрацията в централата. Това поръча преди дни депутат от левицата в парламентарния бюфет. Момичетата зад щанда не са изненадани - преди коледните празници са свикнали с такива поръчки.

От любима храна прословутото депутатско кюфте се превърна в атрактивен подарък за хора, които нямат достъп до парламента. А депутатите се научиха да се глезят с по-префинени ястия.

Не може да се каже, че пренебрегват изцяло кюфтето и кебапчето, но в последно време си падат по нови техни версии. От няколко месеца например в менюто се появи пържено кюфте, което наподобява домашното на мама. Количествата се изчерпват за нула време. Вместо класическото кюфте от смесена кайма понякога се предлага и чисто пилешко. И то е сред фаворитите в менюто, защото е много по-диетично и леко.

Каймата си я правим сами от най-чисто месо и затова кюфтетата са толкова вкусни при нас, казват от хранителния комплекс на парламента.

Гвоздеят в менюто обаче са печените зеленчуци. Когато на рафтовете се появят тиквички на скара, парламентаристи си ги запазват за обяд още от сутринта. Порцията печени зеленчуци, която включва тиквички, чушки и гъби, също е хит. Тайната е във вкусния дресинг, издават от бюфета. Броколи, карфиол, моркови и грах на пара също вървят много. Изобщо в последните си работни дни преди Коледа депутатите масово наблягат на постното, макар малцина от тях да постят (Кои са те - виж долу).

По време на постите винаги в менюто се поддържат 2-3 ястия по канона - без олио, без яйца и сирене. Такива са например зеленчуците на скара, варените картофи, салатите.

Тези, които не спазват традицията, предпочитат готвеното. От менюто първо свършват бобът по манастирски, свинското със зеле, зелевите и лозовите сармички и пълнените чушки.

Любимите салати пък са от червено варено цвекло, снежанка, руска, кьопоолу. Пак ги правим при нас, всичко е прясно и приготвено в момента, казват от бюфета.

Постните супи особено вървят по време на пости. Спаначената е любима на дамите, мъжете пък предпочитат телешко варено. Много вървят боршът, доматената и кремсупите.

Нов хит има и сред сандвичите, с които депутатите се подкрепят сутринта. От няколко месеца вместо филиите с шунка и луканка предпочитанията клонят към сандвич със сьомга.

Цената е солена за редовите служители на парламента, но депутатите явно не се смущават от сумата от 2,87 и бързо изпразват тавата. Сьомгата най-добре се преглъща с натурален фреш, който отскоро се предлага в кафето на народния представител. Срещу 2,90 изборът е между цвекло и моркови, портокал, ябълка.

Фурор правят и малките банички на хапки, които са с различен пълнеж - с кайма, със сирене и с шоколад. И те са собствено производство, а 30 ст. за бройка ги правят достъпни за всички, така че и за тях има резервация.

Търсенето е спрямо сезона, стараем се да поддържаме разнообразие, казват от хранителния комплекс на Народното събрание. Там се готви по утвърдени рецептури, в менюто супите са около 100 вида, месните ястия - 1400, постните - 180.

Парламентарните готвачи не се страхуват от експерименти - наскоро са включили в менюто "Пиле мегре" - бланширано пилешко бяло филе в прасковен сироп със заливка от праскови, и се приело много добре.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Ергенка се показа бременна
Деси Слава горда баба на внучка на 5 месеца
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).