От любима храна прословутото депутатско кюфте се превърна в атрактивен подарък за хора, които нямат достъп до парламента. А депутатите се научиха да се глезят с по-префинени ястия.
Не може да се каже, че пренебрегват изцяло кюфтето и кебапчето, но в последно време си падат по нови техни версии. От няколко месеца например в менюто се появи пържено кюфте, което наподобява домашното на мама. Количествата се изчерпват за нула време. Вместо класическото кюфте от смесена кайма понякога се предлага и чисто пилешко. И то е сред фаворитите в менюто, защото е много по-диетично и леко.
Каймата си я правим сами от най-чисто месо и затова кюфтетата са толкова вкусни при нас, казват от хранителния комплекс на парламента.
Гвоздеят в менюто обаче са печените зеленчуци. Когато на рафтовете се появят тиквички на скара, парламентаристи си ги запазват за обяд още от сутринта. Порцията печени зеленчуци, която включва тиквички, чушки и гъби, също е хит. Тайната е във вкусния дресинг, издават от бюфета. Броколи, карфиол, моркови и грах на пара също вървят много. Изобщо в последните си работни дни преди Коледа депутатите масово наблягат на постното, макар малцина от тях да постят (Кои са те - виж долу).
По време на постите винаги в менюто се поддържат 2-3 ястия по канона - без олио, без яйца и сирене. Такива са например зеленчуците на скара, варените картофи, салатите.
Тези, които не спазват традицията, предпочитат готвеното. От менюто първо свършват бобът по манастирски, свинското със зеле, зелевите и лозовите сармички и пълнените чушки.
Любимите салати пък са от червено варено цвекло, снежанка, руска, кьопоолу. Пак ги правим при нас, всичко е прясно и приготвено в момента, казват от бюфета.
Постните супи особено вървят по време на пости. Спаначената е любима на дамите, мъжете пък предпочитат телешко варено. Много вървят боршът, доматената и кремсупите.
Нов хит има и сред сандвичите, с които депутатите се подкрепят сутринта. От няколко месеца вместо филиите с шунка и луканка предпочитанията клонят към сандвич със сьомга.
Цената е солена за редовите служители на парламента, но депутатите явно не се смущават от сумата от 2,87 и бързо изпразват тавата. Сьомгата най-добре се преглъща с натурален фреш, който отскоро се предлага в кафето на народния представител. Срещу 2,90 изборът е между цвекло и моркови, портокал, ябълка.
Фурор правят и малките банички на хапки, които са с различен пълнеж - с кайма, със сирене и с шоколад. И те са собствено производство, а 30 ст. за бройка ги правят достъпни за всички, така че и за тях има резервация.
Търсенето е спрямо сезона, стараем се да поддържаме разнообразие, казват от хранителния комплекс на Народното събрание. Там се готви по утвърдени рецептури, в менюто супите са около 100 вида, месните ястия - 1400, постните - 180.
Парламентарните готвачи не се страхуват от експерименти - наскоро са включили в менюто "Пиле мегре" - бланширано пилешко бяло филе в прасковен сироп със заливка от праскови, и се приело много добре.
Източник: в. "24 часа"