ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Така наречените "полезни храни", могат да бъдат и "нож с две остриета" | ||||||
| ||||||
Авокадо Защо се счита за полезно: Авокадото е известно с високото съдържание на здравословни мазнини, особено мононенаситени мастни киселини, които могат да подпомогнат сърдечното здраве. То е също богато на витамини К, Е, С, както и на фолиева киселина. Реалността: Авокадото наистина е хранителна бомба, но е и висококалорично, което може да доведе до нежелано напълняване при прекомерна консумация. Освен това голяма част от авокадото, достъпно в магазините, е отглеждано в монокултури, които изискват значителни природни ресурси. Добрата страна: В умерени количества авокадото наистина може да обогати диетата с полезни мазнини и витамини. Просто трябва да се консумира умерено. Бадеми и други ядки Защо се считат за полезни: Бадемите и другите ядки често се препоръчват заради протеините, фибрите, витамините Е и В, както и заради антиоксидантите и минералите в тях. Те могат да подпомогнат сърдечното здраве и са част от балансирана диета. Реалността: Ядките са много калорични и съдържат мазнини, които макар и "добри", могат да се окажат прекомерни при по-големи количества. Неподходящи са за хора с алергии и могат да раздразнят храносмилателната система. Добрата страна: В малки количества бадемите и другите ядки са отличен източник на хранителни вещества и енергия. Те са подходящи за междинна закуска, но трябва да се приемат умерено. Чиа и ленено семе Защо се считат за полезни: Чиа и лененото семе са пълни с омега-3 мастни киселини, фибри, протеини и антиоксиданти. Смята се, че подобряват сърдечното здраве и подпомагат храносмилането. Реалността: Докато тези семена са добър източник на растителни омега-3, тялото не ги усвоява толкова добре, колкото омега-3 от животински източници като рибата. Освен това прекомерната консумация на чиа може да доведе до подуване и стомашни проблеми. Добрата страна: Когато се добавят в малки количества към храни като кисело мляко или салати, чиа и лененото семе могат да бъдат добро допълнение към диетата, особено за вегетарианци и вегани. Киноа Защо се счита за полезна: Киноата е популярна заради високото съдържание на протеини, фибри и различни минерали, особено магнезий и желязо. Тя е една от малкото растителни храни, които съдържат всички девет незаменими аминокиселини. Реалността: Въпреки добрия си профил, киноата съдържа и сапонини – вещества, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Освен това е висококалорична, и ако се приема в по-големи количества, може да доведе до увеличаване на теглото. Добрата страна: Когато се използва като част от разнообразна диета, киноата е добър източник на растителни протеини и минерали. Спанак Защо се счита за полезен: Спанакът е известен с високото съдържание на витамини А, С, К, фолиева киселина и желязо. Той също така е източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Реалността: Макар че е богат на желязо, тялото не усвоява растителното желязо толкова добре, колкото това от животински източници. Също така спанакът съдържа оксалати, които могат да повлияят на усвояването на калций и да доведат до образуване на бъбречни камъни при предразположени хора. Добрата страна: Въпреки това, спанакът е нискокалоричен и изключително богат на хранителни вещества. В комбинация с витамин C (като добавяне на лимон към салатата), усвояването на желязото се подобрява. Пълнозърнести храни (като овесени ядки) Защо се считат за полезни: Пълнозърнестите храни съдържат фибри, витамини от група В, магнезий и желязо. Те подпомагат храносмилателната система и могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Реалността: Пълнозърнестите продукти обаче често съдържат антинутриенти като фитинова киселина, която пречи на усвояването на минерали. Някои хора с чувствителност към глутен или с храносмилателни проблеми могат да изпитат дискомфорт при консумация на овесени ядки и други зърнени храни. Добрата страна: Консумацията на пълнозърнести храни в умерени количества може да е изключително полезна за поддържане на добро храносмилане и сърдечно здраве. Всеки от нас е господар на собственото си тяло и изборите, които прави. Ако се чувствате добре, означава, че не бъркате. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Венелин Петков призна за Николета Маданска
15:14 / 05.11.2024
Възможно ли е България да приеме еврото от 1 юли 2025 година?
10:27 / 06.11.2024
Три нови ремонта започва Община Варна
16:55 / 05.11.2024
Лесен трик за почистване на гуменото уплътнение на пералнята
10:45 / 06.11.2024
Денис Ризов: Разпродавам всичко
14:44 / 05.11.2024
Кой е най-икономичният режим на климатика за зимата?
08:30 / 05.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: