"Танцьорите на Дега" идват за месец във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:00 / 05.11.2010
750
След Атина, Тел Авив и София, Варна също ще посрещне уникалната изложба с пластики на големия френски импресионист Едгар Дега (1834 - 1917). 74 са скулптурите, на които ще може да се любуваме в продължение на един месец. Шедьоврите, собственост на частния Център за визуални изкуства в САЩ "Абрахам", идват у нас със съдействието на Френския институт в София. Изложбата ще бъде официално открита на 11 ноември в зала "Север" на Археологическия музей.

Дега цял живот вае своите скулптури - отначало като подготвителни ескизи към маслените си и пастелни картини, а после самостоятелно заради отслабеното си зрение. Уникалната сбирка има интересна история. Наследниците на художника намират в ателието му 150 восъчни произведения и поръчват бронзови отливки на 74 от тях. Според специалистите те са интересни и ценни с това, че Дега пренася импресионизма в скулптурата. Той раздвижва своите фигури - танцуващи балерини, галопиращи коне. Като гвоздей в колекцията се смята 99-сантиметровата 14-годишна балерина (1880 - 1881) - единствената пластична творба, която артистът излага приживе. Тя е била открита през 2001 г., а сега аукционна къща "Сотбис" я оценява за млн. За изработването й Дега използва за пръв път бронз, сатен и тюл, които му помагат да предаде прецизно подробностите - високо вирнатото носле и дори гънките на чорапите.

Едгар Дега е оставил след себе си повече от 2000 пастелни и маслени картини, акварели, както и над 150 скулптури.

Посетителите на изложбата ще могат да я разгледат на цената на музейния билет от 10 лв., съобщават от Регионалния исторически музей - Варна.

Източник: в. "Черно Море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).