Тази билка е полезна за храносмилането, сърцето и кожата

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
11:55 / 15.05.2024
1155
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за една подправка, която действа прочистващо и е много полезна за човешкия организъм. Тя се нарича див керевиз, но е известна още и като кервел. Вкусът и е подобен на магданоза и анасона. Растението също така е включено в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Познат е на хората още от древността. 

Използва се като кореноплоден зеленчук и като билка. С него се подправят птиче месо, някои морски дарове и млади зеленчуци. Див керевиз се добавя за овкусяване на оцет от бяло вино и като поръска на сирена. Дивият керевиз придава страхотен вкус на омлетите и на различните видове киш. 

Етеричното маслено растение е разпространено в Югоизточна Европа и Западна Азия. В България се среща в цялата страна, но най-вече в Родопите и Централна Стара планина до 1100 метра надморска височина. Предпочита хладни сенчести места.

Ползва се като билка, но не бива да се бере от неопитни билкари, защото може да се сбърка с отровния бучиниш (Conium maculatum) или с дивия магданоз, синоним на лъскавче (Aethusa cynapium), който също е токсичен.

Някои готвачи го наричат "магданоз на гастронома“, а известен и като френски магданоз. Съставка е на френската подправка "фин ерб“ (fines herbes), която съдържа още магданоз, естрагон и див лук (резанец, чайвз). В ястията се слага накрая, защото при топлинна обработка се губят вкусовите му качества.

В традиционната българска кухня се използва леко попарен като салата или туршия. Комбинация от глухарче, кервел и кресон е изключително полезна за подсилване на организма през зимата, когато липсата на витамини е най-силна. Както голяма част от лечебните растения, така и кервелът е полезен при лениви черва. Когато е приготвен на чай може да се използва за овлажняване на очите.

Листата му съдържат калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, както и витамините А, С и от група В. Дивият керевиз съдържа и различни антиоксиданти, включително флавоноиди, кумарини и полезния евгенол. Като билка и тинктура помага за по-добро храносмилане. Полезен е за кожата, а също така подобрява сърдечното здраве. Използва се и при високо кръвно налягане.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Търсите ли симетрия при подредбата на предметите, миете ли си ръц...
Радио "Фокус" с обновена програмна схема и профил
Ето какви са първите действия при хранително отравяне 
Работохолиците: Хората, които работят дори когато почиват и бавно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).