Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази билка е полезна за храносмилането, сърцето и кожата
Автор: Цвети Христова 11:55 / 15.05.2024Коментари (0)1155
©
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за една подправка, която действа прочистващо и е много полезна за човешкия организъм. Тя се нарича див керевиз, но е известна още и като кервел. Вкусът и е подобен на магданоза и анасона. Растението също така е включено в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Познат е на хората още от древността. 

Използва се като кореноплоден зеленчук и като билка. С него се подправят птиче месо, някои морски дарове и млади зеленчуци. Див керевиз се добавя за овкусяване на оцет от бяло вино и като поръска на сирена. Дивият керевиз придава страхотен вкус на омлетите и на различните видове киш. 

Етеричното маслено растение е разпространено в Югоизточна Европа и Западна Азия. В България се среща в цялата страна, но най-вече в Родопите и Централна Стара планина до 1100 метра надморска височина. Предпочита хладни сенчести места.

Ползва се като билка, но не бива да се бере от неопитни билкари, защото може да се сбърка с отровния бучиниш (Conium maculatum) или с дивия магданоз, синоним на лъскавче (Aethusa cynapium), който също е токсичен.

Някои готвачи го наричат "магданоз на гастронома“, а известен и като френски магданоз. Съставка е на френската подправка "фин ерб“ (fines herbes), която съдържа още магданоз, естрагон и див лук (резанец, чайвз). В ястията се слага накрая, защото при топлинна обработка се губят вкусовите му качества.

В традиционната българска кухня се използва леко попарен като салата или туршия. Комбинация от глухарче, кервел и кресон е изключително полезна за подсилване на организма през зимата, когато липсата на витамини е най-силна. Както голяма част от лечебните растения, така и кервелът е полезен при лениви черва. Когато е приготвен на чай може да се използва за овлажняване на очите.

Листата му съдържат калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, както и витамините А, С и от група В. Дивият керевиз съдържа и различни антиоксиданти, включително флавоноиди, кумарини и полезния евгенол. Като билка и тинктура помага за по-добро храносмилане. Полезен е за кожата, а също така подобрява сърдечното здраве. Използва се и при високо кръвно налягане.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: