Тази билка помага при стомашни проблеми, прибавя се при приготвянето на пържен дроб
Sofia24.bg ще ви разкаже за една много интересна подправка. Ароматните билки помагат за овкусяване на ястията за сметка на солта или мазните подправки.
Историята на майораната е от хиляди години. Заедно с дафиновия лист, тя е била сред свещените билки в Гърция и Рим. Една легенда разказва как древните гърци смятали, че ако на нечий гроб поникне майорана, покойникът се радва на вечен мир и щастие в отвъдното.
Родина на тази подправка е Северна Африка. В наши дни майорана се отглежда главно в Средиземноморието и на територията на Северна Африка.
Тя е тревисто растение, което има червени или бели цветове. Счита се за сродна на ригана.
Листенцата на майораната съдържат етерично масло, феноли, а също така са богати на витамин С, провитамин А, пектини и други полезни вещества.
Майораната съдържа етерчини и горчиви вещества, алкалоиди, танини и феноли. Като подправка се използват връхните части на растението. Те се отличават със своя тръпчив вкус.
Нека видим заедно как да използваме майорана и какви са ползите за човешкото тяло. Майораната се добавя при приготвянето на агнешко и пилешко месо. Прибавя се и към ястия с домати, зеле, както и като поръска на различни хлебни изделия и салатни дресинги.
Майораната е много предпочитана и използвана подправка в италианската, френската, северноафриканската и американската кухня. Сушена майорана и мащерка се добавят при производството на немски наденички и колбаси. Майораната се смята за класическа подправка при приготвянето на пържен дроб. Най-добри съчетания на майораната освен с мащерка, са и тези с дафинов лист, черен пипер и хвойна.
Майораната си отива на вкус и с чубрица, розмарин, магданоз, чесън, лук. В много кухни я използват и при приготвянето на рибни ястия.
През Средновековието майораната са я използвали за лечение на епилепсия. Ползва се както като подправка и билка, така и за целите на парфюмерията.
Майораната има и многобройни свойства и предимства. Има спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо действие, стимулира храносмилането. Помага при стомашни проблеми. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Противодейства на стомашно-чревни разстройства. Подпомага хормоналния баланс и редовността на менструалния цикъл. Облекчава симптомите на синдрома на поликистозните яйчници. Намалява риска от заболявания, свързани със стареенето и възпаление, като диабет 2 или сърдечно-съдови заболявания .
100 г суха майорана осигурява
273 калории, белтъчини 12,7 грама, въглехидрати 42,5 грама, захари 42,5 грама, мазнини 7 грама, фибри 18,1 грама.
Въпреки че употребата на майорана е предимно в кулинарията , за да се възползвате най-добре от нейните свойства, е полезно да я консумирате и под формата на запарка. Например, можете да приемате билков чай с майорана след хранене при храносмилателни смущения.
Изсушената майорана може да се съхранява дълго време в херметически затворена опаковка, за да можете да я имате винаги на разположение и да я използвате ежедневно. Ако се консумира в адекватни количества, няма известни противопоказания.