Тази пикантна подправка пази и лекува тялото при инфекции и възпаления

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
16:05 / 19.04.2024
1389
Sofia24.bg ще ви разкаже за една от най-скъпите подправки в световен мащаб, която по цени отстъпва само на шафрана. Кардамонът е пикантна и ароматна  подправка от семейство Джинджифилови. Той е многогодишно растение, достигащо височина между 1,8 и 3,6 m. Зелените семенни шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. 

Смленият кардамон е основна съставка на кърито. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран го използват в чая. Кардамонът е използван за първи път около 700 г. и е внесен в Европа за първи път около 1200 г. Произхожда от тропическите джунгли в Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а сега се отглежда и в Непал, Тайланд и Централна Америка.

Кардамонът има характерен вкус и силен аромат. Използва се често при печене в Скандинавия. Въпреки че е една от най-скъпите подправки по тегло, за промяна на вкуса е нужно съвсем малко количество. Най-добре е кардамонът да се съхранява цял в шушулките, тъй като след смилане семената бързо губят аромата си. Кардамонът подобрява храносмилането и засилва метаболизма. Помага при стомашно-чревни заболявания и стомашни спазми. Подпомага процесите на детоксикация в тялото. Той пази и лекува тялото при инфекции и възпаления.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Варна е предупредена за днес
Няколко надеждни теста за свежест на плодовете и зеленчуците, кои...
Падна огромен джакпот! Късметлия спечели над 65 милиона
Излизаме от период със силни магнитни бури
Диетологът Дерйа Хюсеин: Приемът на въглехидрати преди продължите...
Ал Бано е поканен да изнесе концерт в Москва по случай края на во...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).