Тази подправка стимулира мозъка, полезна е за очите и подобрява работата на сърцето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:09 / 17.09.2024
850
Магданозът е не само ароматна добавка, а склад за витамини и минерали, така че е полезен за човешкото здраве. В 100 г магданоз се съдържат 36 калории; 2,9 g протеини; 0,79 g мазнини; 6,3 g въглехидрати; 3,3 g фибри; 88 г вода.

В нискокалоричния продукт има много полезни вещества: 133 mg витамин C, 1640 mcg витамин K, 421 mcg витамин A. Сред минералите най-много са калий – 554 mg, калций – 138 mg, желязо – 6,2 mg, фосфор – 58 mg, магнезий – 50 mg.

Освен това е богат на органични киселини, флавоноиди, фитонциди и етерични масла. Фибрите в магданоза имат добър ефект върху работата на червата. Полезен е и за здрави кости, добро зрение и имунитет.

1. Стимулира мозъка

Доказано е, че магданозът е естествен източник на антиоксиданти за превенция и лечение на мозъчни увреждания и различни заболявания, причинени от оксидативен стрес според статия в Journal of Traditional Chinese Medicine.

Освен това антиоксидантът апигенин, който е част от растението, подобрява образуването на неврони и укрепва невронната комуникация. Това подобрява концентрацията и паметта. Редица изследователи обмислят апигенин като лечение на болестта на Алцхаймер според проучване, публикувано в списание Anatomical Science International.

2. Добър за костите

Витамин К, на който е особено богат магданозът, укрепва скелета и повишава минералната плътност на костите. Резултатите от едно проучване показват, че високият прием на витамин К намалява риска от фрактури на костите с 22%.

3. Поддържа зрителната острота

Каротеноидите в магданоза – лутеин, бета-каротин и зеаксантин, помагат за поддържане на добро зрение. По-специално, има проучвания, които показват, че високият прием на каротеноиди намалява дегенерацията на макулата, която причинява постепенна загуба на зрение. Бета-каротинът предпазва от заболявания на роговицата и конюнктивата на очите, може да подобри нощното и периферното зрение.

4. Подобрява работата на сърцето

Полезните свойства на магданоза са пряко свързани със съдържащите се в него флавоноиди, естествени антиоксиданти, които намаляват окислителните процеси и предпазват сърдечносъдовата система, спомагайки за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Проучване на 58 000 души установи, че приемът на фолиева киселина намалява развитието на сърдечни заболявания с 38%.

5. Антибактериален ефект

Благодарение на тръпчивия си вкус пресният магданоз има добри антибактериални и противогъбични свойства. Редица изследвания показват, че екстрактът от магданоз се справя с бактериите Staphylococcus aureus - причинителите на пневмония и менингит. Магданозът помага и за спиране растежа на бактериите Listeria и Salmonella, които причиняват отравяне.

6. Стимулира бъбречната функция

Магданозът допринася за доброто функциониране на този орган и резорбцията на камъните. Засега това се потвърждава само от експерименти върху плъхове, при които екстрактът от семена от магданоз подобрява функционирането на отделителната система, пише zdrave.to.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа
Ето как крал Чарлз III трупа многомилионното си богатство
Проучване: Защо е важно да четем етикетите, известен подсладител ...
Диспенсерите за вода - развъдник на бактерии: Колко са опасни и к...
Нешка Робева: Извинете, г-н Джокович
Борислав Гуцанов за взривените пейджъри: Не може България да бъде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).