Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тези хранителни продукти помагат да подобрим функцията на червата
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 13.09.2024Коментари (0)835
©
Овесените ядки са доста популярна закуска и макар да повлияват добре функцията на червата ни, понякога омръзват. За щастие в случаите, когато искаме да разнообразим първото хранене за деня, има и други вкусни начини да го направим, докато в същото време отново се грижим да здравето на червата.

Ето шест такива идеи.

Пълнозърнеста зърнена закуска

Разбира се, това е най-близкият вариант до овесените ядки. Но пълнозърнестите зърнени закуски също са богати на фибри. И както знаем, именно тези хранителни вещества са полезни за храносмилателната ни система. Най-добре е в пълнозърнестата ни зърнена закуска да има пшеница, булгур, ечемик или киноа например, като количество фибри на порция да е поне три грама.

Киви

Този сладко-кисел плод също е богат на фибри - само в един брой от него се съдържат два грама. Консумацията на киви ни помага за по-доброто функциониране на червата, без да предизвиква подуване и газове, благодарение на ензима актинидин, който подпомага храносмилането. Препоръчително е на ден да хапваме по две кивита, като можем да ги включваме и в различни смутита.

Къпини

По-сладки и по-лесни за консумация, тези малки плодчета благоприятстват храносмилането ни благодарение на съдържанието си на цели осем грама фибри само в една чаша (250 грама). За сравнение, за да си набавим същото количество фибри, трябва да изядем две чаши (500 грама) варени овесени ядки. Къпините, също така, съдържат естествен лаксатив, наречен сорбитол, който подпомага доброто и редовно функциониране на червата.

Семена от чиа

Може и да са дребни, но пък са доста ефективни. Само в две супени лъжици семена от чиа има впечатляващите 10 грама фибри. Повечето от тях са разтворими фибри, които са дори още-полезни за червата.

Предвид високото съдържание на фибри в семената от чиа, можем да започнем с прием от една супена лъжица на ден и по-нататък да добавим още една.

Киноа

Тя също може да бъде добър заместител на овесените ядки и не е по-малко полезна за храносмилането и чревното ни здраве. С една чаша (250 грама) киноа си набавяме пет грама фибри. Сварена, можем да я приготвим предварително, да я съхраняваме в хладилник, притопляме и хапваме сутрин топла и овкусена с канела например.

Боб

Това пък е идеалният вариант за всеки, който предпочита солените закуски. Върху препечен хляб и комбиниран с яйце и авокадо, бобът се превръща в наистина питателна и полезна закуска. Препоръчителният дневен прием е половин чаша боб (125 грама), която ни осигурява около осем грама фибри, пише Eating Well, цитиран от lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: