Тези природни храни ще подсилят имунната ви система и ще ви донесат редица ползи за здравето през есента

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:56 / 13.11.2024
412
През есента тялото има нужда от подсилване, за да се подготви за предстоящите студени дни. За целта е добре да заложите на 10-те суперхрани, които без проблем ще откриете на пазара през този сезон.

Те са вкусни и изключително полезни, тъй като са сред най-витаминозните и богати на полезни вещества. Тези природни храни за есента са перфектни за приготвянето на натурални сокове и смутита, които ще подсилят имунната ви система и ще ви донесат редица ползи за здравето.

Ябълки

Следвайте английската поговорка и похапвайте поне по една ябълка на ден. Ежедневният прием на ябълки намалява холестерола. Благодарение на фибрите в състава им, те потискат апетита и спомагат процесите на отслабване. За това помага и урсоловата киселина, съдържаща се в ябълките.

Нар

Вкусният нар е богат на антиоксиданти и калий. Изследванията показват, че нарът е истински еликсир за здравето ни.

Цвекло

То може да се приема сурово, на салата, или печено. Фолиевата киселина и батаинът в него спират възпалителните процеси в тялото. Червеният цвят на цвеклото пък се получава от пигмент, който има изразени антиракови свойства.

Брюкселско зеле

Често пренебрегвано, особено от малките деца, брюкселското зеле е един от най-полезните зеленчуци изобщо. В него се откриват витамин C, витамин К и безценните Омега-3 мастни киселини. Поради това е добре да му дадем шанс и по-често да го поднасяме на трапезата.

Тиква

Богата на фибри и пълна с калий и витамините А и С – перфектен избор за есенна храна. Освен това тиквата е нискокалорична и е подходяща за всеки разтоварващ режим.

Пащърнак

Източник на калий и богат на фибри, този на пръв поглед неугледен зеленчук е изключително полезен, пише gotvach.bg. Успешно може да го включите във всякакви сосове, супи и ястия. Той има приятен и доста сладък вкус, наподобяващ този на орехите.

Фурми

Изключително вкусни и полезни, те могат да се похапват сурови, както и добавени към десерти, яхнии и други сезонни ястия. В тях има малко мазнини и много калий и фибри.

Киви

В него има повече витамин С, отколкото в портокалите. Сред останалите полезни вещества, кивито радва с мед и калий.

Ряпа

Един от най-добрите есенни зеленчуци. Корените на ряпата са източник на витамин С, а в листата ѝ се откриват витамините А и К, както и фолиева киселина.

Карфиол

Този невероятен зеленчук се използва в приготвянето на редица есенни ястия. Чудесен източник на витамин С, той намалява нивата на холестерола и предпазва от рак.

Виж коментарите (0)

Още по темата (142):
14.11.2024 Прането и поддържането на якетата с естествен пух е цяла наука – вижте няколко съвета
14.11.2024 НИМХ: Времето ни е подготвило изненади
14.11.2024 Ако сте човек, който предавателно иска да знае какво е времето навън, тази функция на iPhone е за вас 
14.11.2024 Мъгла и дъжд на АМ "Тракия"! Има сериозни условия за аквапланинг
14.11.2024 Дъжд обхваща страната, снегът също няма да бъде изненада
13.11.2024 ЕРП Север подготви мрежата за работа през есенно-зимния период
Още новини от Любопитни новини:
Популярна актриса от "Откраднат живот" ще става майка
Димо Алексиев с първи думи: Не мислех, че виното, което съм изпил...
Мислите да откажете хляба? Ето какви са последствията за организм...
Почина известна актриса от Държавния сатиричен театър
Откриха изчезналата актриса от "Клюкарката" 
Нутриционист: Ако диетата ни е бедна на фибри, микроорганизмите н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).