Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Той е любовта на живота й, а след трагичната му смърт тя обръща света на модата завинаги
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 31.05.2024Коментари (0)1278
©
Габриел (Коко) Шанел е сред най-известните модни дизайнери по света и името ѝ все още живее чрез марката Chanel. Говори се, че псевдонимът ѝ Коко идва от песните, които е пяла като млада във френско кабаре, но тя твърди, че това е съкратена версия на френската дума cocotte, която означава "държанка“.

Не само изключителното влияние на Коко Шанел върху модната индустрия преди и след смъртта ѝ, но и нейната лична история и любовен живот също са пленили хиляди хора по целия свят.

В ранните си години Коко е отгледана в сиропиталище, където се научава да шие. Това умение играе важна роля през целия ѝ живот. Преди да се съсредоточи върху модата, Габриел има кратка кариера на певица, което я среща с мъж, който отваря непознати врати пред нея и я запознава с всички правилни хора.

Коко се обвързва с богатия наследник Етиен Балсан и живее с него като негова любовница във впечатляващото му имение край Париж. Именно там тя навлиза в средите на изключително богати хора от висшата класа. Това е и съдбоносното място, където Шанел се среща с един от влиятелните приятели на Балсан - Артър "Бой“ Капел. Тя моментално е пленена от неговия хладен и еклектичен чар.

Бой бил англичанин, самият той богат мъж, играч на поло, собственик на кораб, политик и магнат. Въпреки многото си начинания, днес е по-известен с 9-годишната си любовна афера с великата Коко Шанел.

Много хора не осъзнават напълно влиянието, което Бой е имал върху живота на Коко, тъй като той е бил не само неин любовник, но и нейната модна муза и човекът, който финансира първия ѝ моден магазин в Париж.

Чувството за стил на Артър е движеща сила за младата, влюбена и търсеща изява Коко. Именно той я вдъхновява да включи мъжествена нотка в класическите дамски стилове на облекло. Шанел преправя една от мъжките му фланели в дамска рокля в един хладен ден, което променя начина, по който жените се обличат завинаги. Преди това жените носели корсети, които били ужасно неудобни. Коко ги намирала за безвкусни.

Коко казва много години по-късно по темата за фланелката; "Богатството ми е изградено върху тази стара фланелка, която бях облякла, защото беше студено в Довил“. Довил е мястото, където тя прекарва много от тайните си срещи с Бой – тъй като той бил женен мъж.

Цялата философия на Chanel се коренила в дизайна на това, което Коко искала да създаде, вместо да следва тенденциите на времето, които включвали костюми и дрехи по мярка. Това се изразявало в нов тип облекло - без корсети, раирани горнища и черни дрехи. Всичко било базирано на комфорта, за да позволи на жените да дишат, да ядат и да се движат свободно. 

Това не били единствените неща, които водят до революция в модата. Chanel създава малката черна рокля през 20-те години на миналия век, която и до днес е част от облеклото в гардероба на всяка стилна жена.

Тази емблематична рокля е вдъхновена от трагичната смърт на Артър през 1919 г. във фатална автомобилна катастрофа в неговия Rolls Royce, в който е бил возен от шофьора си, докато е пътувал да посети Коко за коледно рандеву. Шанел преминава през своя скърбен период на носене на черно. Тя казва, че целият свят ще носи черно с нея, откъдето еволюира и малката черна рокля. По това време черното било свързано единствено със смъртта.

Коко Шанел показва на света как черното може да бъде шик, как може да се носи за вечерно облекло. Благодарение на връзката си с магнетичния Бой Капел тя променя модата завинаги и ѝ позволява да се развие от корсети и пищни поли до съвременна класа.

Един от сърцераздирателните факти за живота на Коко е, че Бой веднъж поискал ръката ѝ, но тя отказала, тъй като искала първо да натрупа пари със собствения си труд. След фаталната му смърт, Шанел заявява, че Бой е бил любовта на живота ѝ. Тя никога не се омъжва след смъртта му. Благодарение на стила и финансите на Артър Капел, а и на бурната му любов с Коко, марката Chanel все още съществува днес, припомня Edna.bg.



Още по темата: общо новини по темата: 345
01.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Избор на нов български патриарх
Природни стихии
50-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: