ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е истинска бомба от витамини и минерали, а вкусът му е уникален | ||||||
| ||||||
Съдържа букет от витамини (А, В, С и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Поради това се използва и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането. Може да помогне и при чернодробни заболявания. Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането. Редовната консумация на папая може да насърчи по-доброто храносмилане, да предотврати подуването на корема и да облекчи запека благодарение на съдържанието на фибри. Консумират се както зрелите плодове (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрелите (като гарнитури). Внимавайте, защото неузрелите плодове могат да предизвикат алергични реакции или други здравословни проблеми поради високото съдържание на латекс в тях. Дървото на папаята се нарича още пъпешово дърво. Крушоподобните плодове на папаята, които спадат към ягодоплодните, се получават от белите цветове на дървото папая. Цветът на кората зависи от степента на узрялост и варира от зелено до жълто. Месестата част е оранжева до леко червеникава и е много сладка в напълно узряло състояние. Неузрелите плодове са много твърди и имат горчив вкус. Във вътрешността на плода има множество черни, кръгли семена. Освен кората всички съставни части на плода могат да се използват. Този плод може лесно да се развали. Трябва да се съхранява на сухо място без светлина. Освен това са чувствителни към студ. Папаята е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под различни наименования – често е наричано "пъпешово дърво“ (в Китай и Шри Ланка) или "fruta bomba“ в Куба, Lechosa в Доминиканската република, но като най-употребявано се е наложило карибското му название "papaya“, тъй като за пръв път европейците откриват този плод именно на Карибите. Предлагаме ви една рецепта за много вкусен десерт с папая: Продукти: 1 средна папая 3 чаши студено мляко 1 чаша ванилов сладолед 2 супени лъжици захар Начин на приготвяне: Обелете и извадете семената от папаята, нарежете я на парчета. Прибавете я към млякото и разбъркайте добре, след това добавете захарта и сладоледа, разбъркайте, докато всичко стане гладка хомогенна смес. Може да поръсите с шоколадови пръчици. Поставете съдържанието в чаши. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Зрелищна катастрофа в Аспарухово! Кола се е обърнала по таван
10:04 / 25.11.2024
Вижте две снимки от Варна с разлика от 118 години
08:29 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: