Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е най-красивият плод в света: Намалява холестерола и високото кръвно налягане
Автор: Цвети Христова 15:33 / 07.02.2024Коментари (0)1350
Sofia24.bg ще ви разкаже за може би най-красивия плод в света. Драконовият плод расте на кактус, който произхожда от Централна и Южна Америка. Външният му е впечатляващ, а вътрешността е не по-малко омагьосваща. Става ви любим от пръв поглед и от първа лъжица. Вътрешна част е пълна с малки черни семена и има вкус на киви или круша. Хапва се директно сурово или се добавя към коктейли и десерти. Кората не се яде.

В състава на Драконовия плод има много фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Той е добър източник на желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий и витамини С и Е. В 100 грама плод се съдържат 1,2 г белтъчини, 13 г въглехидрати и 2,9 г фибри, както и никакви мазнини. Над 80% от съдържанието на драконовия плод е вода и е нискокалоричен. Има високо съдържание на фитоалбумин, който е много силен антиоксидант.

На различни места по света го наричат питая, питахая или танг лоу. Красивите цветове на растението могат да се видят само през нощта, затова много често е наричано "лунно цвете“ и "кралица на нощта“. Драконовият плод основно бива три вида. Може да бъде червен, който има червена кора и бяла месеста част. Вторият вид е има червена кора и червена месеста част.

Последният е с жълта кора и жълта месеста част. Драконовият плод не е много разпространен в нашата страна. Може да се открие в някои магазини. Консумира се, като първо се разрязва на две, а след това се издълбава с лъжичка. 

Драконовият плод подобрява храносмилането и ускорява отделянето на токсини от организма. Намалява холестерола и високото кръвно налягане. Влияе положително на сърдечно-съдовата система. Стабилизира нивото на кръвната захар. Има и противовъзпалителни свойства. Плодът е изключително полезен и за ендокринната система. Богат е на танини, които са изключително полезни за зрението. Меката част на плода е богата на желязо, което е от съществено значение за производството на червените кръвни клетки. Съдържа и фолиева киселина, която е важна за бременните жени и за развитието на плода. Този плод обаче причинява алергични реакции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Грипна епидемия обхвана страната
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: