Това е най-скъпият сладолед в света, заслужава ли си?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:42 / 23.05.2023
1220
Макар и с плахи стъпки, топлото време неизбежно ще дойде, а любимото ни спасение с жегите е сладоледът. Някои предпочитат плодов, други сметанов, а трети - шоколадов. Е, да, разнообразието на пазара далеч не се изчерпва дотук, а въображението на сладоледените майстори се оказва необятно. Резултатите от него пък - доста скъпи.

Рекордът на Гинес за най-скъп сладолед в света вече има своя нов собственик - японската компания Cellato. Тя създаде студеното изкушение, което носи името Биякуя (Byakuya - "бяла нощ" на японски) и струва цели 6380 долара за една порция.

Рецептата на сладоледа се разработва в продължение на година и половина от главния готвач на фюжън ресторанта RiVi в Осака Тадайоши Ямада. След много проби и грешки, той създава умел микс между европейски и японски съставки - само най-скъпите, редки и отличителни. 

Фантастичната цена се дължи именно на тях. Едната е бял трюфел, отглеждан в Алба, Италия, чиято цена е над 15 хиляди долара за килограм. Използва се и утайка от саке, която е отпадъчен продукт от производството на японската алкохолна напитка от ориз.

Вложени са и ядливи златни листа, които завършват визията на скъпото сладоледено изкушение, поръсено и с два вида италианско сирене. На сайта си Cellato нарича произведението си джелато, което говори за по-плътна текстура и по-нисък процент мазнини. Сладоледът е наличен за продажба само в Япония и се доставя директно на купувачите, предава CNN, цитира lifestyle.bg.

Не по-малко интересен е и препоръчителният начин за консумация на скъпото сладоледено изкушение. Производителят съветва да се остави да се размрази на стайна температура или за минута-две в микровълновата. А когато добие по-мека текстура, в него да се сипе белият трюфел и да се смеси с ръчно изработената метална лъжица, която идва заедно с порцията. Комбинира се прекрасно както със саке, така и с френско бяло вино.

Плановете на Cellato не се изчерпват с получаването на рекорд на Гинес, защото, по думите им, тяхната мисия е да създават не просто ужасно скъпи десерти, а истински кулинарни преживявания. Марката вече предлага сладолед с черен трюфел, а се очаква скоро да пусне на пазара и вкусове с хайвер и шампанско.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Коледа е на път! Заповядайте на гости в селото на Дядо Коледа - с...
Галещо небцето изкушение: Перфектният коктейл, който ще ви сгрее ...
Звездите са подготвили изненади за събота, някои зодии няма да по...
Думите с преносно значение в нашия език
Месото, което е избор номер едно за много хора – влияе благоприят...
Мария Бакалова скърби, загуби близък човек


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).