Това нежно цвете има и лечебни свойства, свързани със сърдечно-съдовата система

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:19 / 27.05.2024
1172
Момината сълза (лат. Convallaria majalis) е многогодишно тревисто растение с пълзящо хоризонтално коренище. Цветоносното стъбло е 15-30 см високо, тънко, неразклонено, безлистно. Листата са приосновни, обикновено 2, рядко 3, продълговато елипсовидни или елипсовидно ланцетни, 10-20 см дълги и 4-8 см широки, към върха заострени. Цветовете ѝ са бели с кълбовидно звънчевиден околоцветник с 6 зъбчета. Цъфти от април до юни. 

Момината сълза расте из светли широколистни гори и храсталаци, в равнините и планините от 100 до 1400 м надморска височина, нарядко из цялата страна, пише puls.bg. Отглежда се често из градините като декоративно растение.

Действие и приложение. Съдържащите се в момината сълза гликозиди оказват характерно избирателно действие върху сърцето - усилват сърдечните съкращения, забавят сърдечната дейност, премахват неприятните усещания в областта на сърцето, нормализират кръвообращението. Те успокояват нервната система, увеличават диурезата. 

Момината сълза се прилага за лечение на сърдечна недостатъчност (леки форми), сърдечни неврози, нарушения на сърдечния ритъм и др. Под влияние на съдържащите се в растението гликозиди състоянието на болния се подобрява, отоците изчезват, диурезата се увеличава, изчезват задухът и цианозата.

В народната медицина това действие на момината сълза е било отдавна познато и тя е намирала приложение при лечение на водянка, сърдечен задух, епилепсия и др. Важно е да се знае, че съдържащите се в момината сълза активни вещества притежават висока токсичност и затова употребата на препарати от момина сълза трябва да става само под строг лекарски контрол.

Начин на употреба. Най-често се употребява тинктура от момина сълза по 10-15 капки 3 пъти дневно задължително под контрола на лекар специалист!

Химичен състав. Цялото растение съдържа сърдечно действащи гликозиди - в листата около 0,2-0,3%, а в цветовете до 0,5%. Установени са около 20 гликозида. Основният гликозид е конвалотоксин, който при хидролиза се разпада на агликона строфантидин и L рамноза. Изолирани са също така и глико-зидите конвалатоксол, конвалозид, локундиозид и др. В листата се съдържа стероидният сапонин конваларин, флавоноиди — производни на изорамнетина и кверцетина, хелидонова киселина. В цветовете се съдържа етерично масло с фарнезол. 

Дрога. За лечебни цели се използват стръковете (Herba Convallariae majaiis) и листата (Folia Convallariae majaiis) на растението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Симона Загорова тръгнала по доктори за отслабване още като дете
Юлиана Дончева получи романтично пътешествие за рождения ден
Наум Шопов продава колата, но май завиши цената
Окончателно Бен Афлек напусна Дженифър Лопес
Бившата на Башар Рахал роди от новия си мъж
Геро обиден заради "Скрита самоличност"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).