Това растение е познато от хиляди години – понижава кръвното и холестерола, помага при анемия
Сусамът е една от най-старите познати маслодайни култури, тъй като семето е най-богато на масло от всички семена. Човечеството го култивира от повече от 4000-5000 години, а освен в кулинарията, може да го открием в медицината на различни култури. Семето се консумира директно, печено, под формата на тахан или олио.
Здравословни ползи от консумацията на сусам
Сусамовите семена заслужават да бъдат високо почитани като достъпна храна, която дълбоко подхранва тялото на много нива.
Суровият бял сусам на прах подобрява липидния профил на кръвта и укрепва костите, поради богатото си съдържание на калций. Една шепа сусамови семена съдържа повече калций от чаша мляко. Високото съдържание на цинк в сусама също повишава минералната плътност на костите. Отличен източник е на витамини, минерали, протеини и диетични фибри.
Богатото съдържание на фибри в сусамовите семена, помага на червата при елиминирането.
Сусамовото семе се състои от изобилие от лигнани с широк спектър от потенциални биологични активности. Сезаминът, основен лигнан от сусамово семе, се свързва с намаляването на холестерола чрез инхибиране на абсорбцията и синтеза на холестерол, което едновременно защитава здравето на сърцето. В допълнение, сусамовите лигнани повишават активността на витамин Е на а-токоферола.
Сусамовите семена са пълни с магнезий – ключов хранителен елемент, за който е известно, че помага за понижаване на кръвното налягане.
Високото съдържание на цинк помага за производството на колаген, придава на кожата повече еластичност и помага за възстановяването на увредените телесни тъкани.
Семената на сусама са особено богати на желязо. Силно се препоръчват за хора с анемия и слабост.
Високото съдържание на мед в сусамовите семена предотвратява и облекчава артрита и укрепва костите, ставите и кръвоносните съдове.
Сусамово брашно
Сусамовото брашно се приготвя от цели, небелени, сурови семена на сусама, от които се извлича мазнината, след което се смилат равномерно до получаване на фина текстура. То има всички вкусови и полезни хранителни качества, характерни за сусама. Отличава се с дълбок орехов вкус и приятен аромат.
Добра комбинация от вкус и хранителна стойност, тази храна определено може да бъде още един чудесен начин да подобрите хранителната стойност на вашите ястия. Сусамовото брашно може да бъде използвано за приготвяне на различни солени печива, крекери, здравословни барчета, смутита, дресинги и маринати.
Използвайте за приготвяне на различни солени печива, крекери, здравословни барчета, смутита, дресинги и маринати.