Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това растение излъчва неприятна миризма, но има много лечебни свойства
Автор: Екип Varna24.bg 23:03 / 04.06.2024Коментари (0)1770
©
Седефчето (лат. Ruta graveolens) е многогодишно тревисто растение с типична, неприятна миризма. Стъблата са прави, в основата вдървеняващи, голи, разклонени, 15-60 см високи, а при отглеждане достигат и 1 м. Листата са последователни, долните и средните са с дълги дръжки и с обратно яйцевидни до линейно ланцетни крайни странични дялове; горните са приседнали, перести, с по-тесни дялове. Цветовете са жълти. Цъфти от май до август. Расте по сухи, каменливи и скалисти места, из храсталаци и редки гори по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавската равнина, Предбалкана, Източните и Средните Родопи и в Тракийската низина докъм 400 м надморска височина. Култивира се често и като декоративно растение из градините в цялата страна.

Действие и приложение. Седефчето притежава нервноуспокояващо и болкоуспокояващо действие. Прилага се предимно при лечението на някои нервни заболявания — неврастения, епилепсия (като помощно средство), хистерия, нервно сърцебиене, виене на свят. 

В народната медицина седефчето се използва като седативно и сънотворно средство. За тази цел се препоръчва накисване на надземната част на свежата билка в студена вода като след извличането в продължение на 12 часа се пие преди сън. Това приложение на билката ь е дало наименованието миризлив сънчец. Седативният ефект на билката се проявява особено при сърдечна невроза. Билката се използва и при възпалителни и язвени увреждания на стомаха и червата, а също при глисти.

Трябва да се има пред вид, че растението е отровно и не трябва да се приема продължително и без лекарски контрол, съветват от puls.bg. Употребата му при бременност е забранена. Контактът с листа на седефче може да доведе до явления на дразнене — зачервяване, сърбеж, оток. 

Външно се употребява при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго и др.

Химичен състав. Седефчето е с твърде разнообразен химичен състав. Фармакологично действие имат три основни групи съединения: алкалоиди, фуранокумарини и етерично масло. Алкалоидите са хинолинови, фурохинолинови и акридинови производни. В състава на етеричното масло влизат много съставки, между които различни кетони, лимонен, а- и бпинен, цинеол, ванилин и др. От фурокумарините са установени бергаптен, ксантотоксин, псорален, изопимпинелин, рутамарин и др. В дрогата се съдържат освен това флавоноиди (рутин), лигнанови съединения и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Природни стихии
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: