Това са храните, които са най-вредни за щитовидната жлеза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:20 / 26.06.2024
838
Много е важно да се изследва щитовидната жлеза, особено ако сте над 40 години. Освен това диетата влияе върху здравето на този орган. 

Храните, които са най-вредни за щитовидната жлеза

Руският ендокринолог д-р Мария Елесина споделя, че тези, които често консумират преработени храни, трябва да преразгледат диетата си. В колбасите, пушените меса и консервите няма нищо здравословно. Трябва да избягвате и соята, която се съдържа в много продукти. Сиренето тофу, соевото мляко и соевият сос провокират производството на естроген, което от своя страна може да забави работата на щитовидната жлеза. Брюкселското зеле, репичките и карфиолът имат положителен ефект върху този орган - тези зеленчуци трябва да присъстват в ежедневната диета на всеки, убеден е експертът. 

Първите симптоми на проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат внезапна загуба на тегло, изпотяване, мускулна слабост, раздразнителност и сухота в устата. Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, необходими за нормалния метаболизъм, растежа на клетките и сърдечно-съдовата система. За правилното функциониране на щитовидната жлеза е важно тялото да получава йод, цинк и мастни киселини. 

Кои храни съдържат най-голямо количество от тези вещества? 

Червената риба съдържа много полезни омега-3 киселини. Опитайте се да приемате малко количество от продукта всеки ден, за предпочитане вечер. Можете да ядете както леко осолена риба, така и варена риба - варена или задушена. Ако не искате да ядете риба всеки ден, организирайте рибен ден веднъж или два пъти седмично. Това ще бъде от полза не само за щитовидната жлеза, но и за целия организъм като цяло.  Спанакът съдържат огромно количество полезни вещества: въглехидрати, протеини, бета-каротин, наситени и ненаситени мастни и органични киселини, витамини А, В, С, К, Е, РР, Н, нишесте, фибри, микроелементи. 

При готвене витамините в спанака практически не се губят, така че може да се консумира както суров, така и като част от различни ястия. Ябълките предпазват щитовидната жлеза от ракови клетки. Те трябва да се консумират с кората, тъй като там е концентрирано най-голямо количество витамин В17. Не изхвърляйте и семената – те съдържат до 15% мазнина и йод.  При липса на тирозин в храната нормалното образуване на хормони е невъзможно. В бананите и кайсиите има много от тази аминокиселина. Има я и в авокадото, кивито и смокините. 

Пригответе салата от тези плодове, поръсете отгоре слънчогледови семки (не повече от 30 грама) - и щитовидната жлеза ще получи необходимото количество тирозин. Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист, пише аctualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).