Този басейн е дълъг един километър и изисква 250 млн. литра вода, за да е пълен

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
19:43 / 18.10.2023
1594
Изумителният Сан Алфонсо дел Мар - e един от най-големите басейни в света, като дори е получил удостоверение за това от рекордите на Гинес. Басейнът се простира в курорта Сан Алфонсо дел Мар в Чили. Това изумително "изкуствено море" е с кристално чиста синя вода във формата на лагуна е дълго над един километър, а площта му е повече от 80 000 кв. м.

За да се напълни басейна са нужни 250 милиона литра вода, които се взимат от намиращия се в съседство Тих океан, като се филтрират и пречистват, преди да се влеят в басейна. Това обаче изисква филтрираща система с огромни мащаби, чието изграждане е струвало 3 и половина милиона щатски долара.

 Ако това ви се струва скъпо, то значи цената за построяването на целия басейн ще ви се види космическа: над 2 милиарда долара. За сметка на това обаче Сан Алфонсо дел Мар привлича наистина огромно количество туристи – нещо, за което преди това градът само е можел да мечтае.

Причината за изграждането на такъв басейн е повече от проста: въпреки че има красива плажна ивица на Тихия океан, Сан Алфонсо дел Мар не е бил никак привлекателен за туристите, тъй като водата по крайбрежието е пълна с акули, а и рядко достига температура, по-висока от 17-18˚ С. Затова предприемачът Фернандо Фишман измислил проект: огромен басейн само на метри от океана, в който водата да си е "истинска морска", но да се загрява (сега тя постоянно е 26˚ С) и така да се решил проблема с опасното къпане и с нежеланието на туристите да посещават района.

През 2008 г. е изграден и хотелски комплекс с не по-малко внушителни размери, така че избиването на солидната инвестиция да стане възможно най-бързо. От ноември до края на март, когато е активният туристически сезон, двуместната стая в един от деветте хотела струва над 300 долара, съобищаха от Pateshestvenik.

В останалото време се предлагат отстъпки, но не са особено големи. Ако пък решите да постъпите по-хитро и да потърсите далеч по-евтина квартира недалеч от курорта, трябва да знаете, че тогава ще ви се наложи да плащате, за да посетите най-големия басейн в света, защото достъпът е свободен само за гостите на комплекса Сан Алфонсо дел Мар.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).