Този витамин е колкото полезен, толкова и опасен за детския организъм
Темата за витамин Д е особено актуална последно време, както сред специалисти, така и сред пациенти. Ролята на витамина е ключова за нормалния растеж на детския организъм, не само по отношение профилактиката на рахит, за което съвременните родители са добре информирани, но също така е доказана връзката между нивата на витамин Д и възпалителните процеси, както и по отношение на нормалния растеж, невромускулана и имунна функция и глюкозен метаболизъм. Рецептори за витамин Д са открити в множество тъкани, като в черен дроб и бъбреци се осъществяват и процеси на хидроксилиране на молекулата.
Нивата на витамин Д са важни за детския организъм за постигане на оптимален растеж, проследяват се в хода на хронични заболявания на стомашно-чревен тракт (болест на Крон, мукувисцидоза и др.), при ендокринологични заболявания и др. С повишен риск от хиповитаминоза са:
– Кърмачета на естествено хранене, които не приемат допълнително витамин Д;
– Деца с по-тъмна кожа (меланина блокира UV-лъчите, отговрни за кожния синтез);
– При малабсорбция на мазнини, състояние което се наблюдава в хода на редица заболявания – чернодробна недостатъчност, мукувисцидоза, глутенова ентеропатия; улцерозен колит и др.;
– При спазване на диети с ограничен прием на храни, богати на витамин Д;
– При Индекс на телесна маса над 30;
– Оперативни интервенции с намеса в пасажа и резекция на горната трета от тънки черва, компрометират резорбцията на виамина.
Метаболизъм на витамин Д
Витамин Д представлява мастноразтворим витамин, който съществува в две основни форми Д2 – ергокалциферол и Д3 холекалциферол. Те се резорбират в тънките черва, с пасивна дифузия както и с помощта на транспортни протеини. Резорбцията се подобрява в присъствие на мазнини. Естествено се набавя чрез някои храни, а може да бъде синтезиран и в нашата кожа.
Синтеза на витамина в кожата се случва под въздействие на UV лъчи с дължина на вълната 290 - 320nm, те проникват в кожата и трансформират кожния 7-дехидрохолестерол, в превитамин Д3, който от своя страна се превръща във витамин Д3. Трябва да се има предвид, че приложението на слънцезащитни продукти, брлокира синтеза.
В хранителните добавки се съдържа Д2 или Д3, като и двете форми повишават нивата на 25(OH)D и имат добър ефект, по отношение превенцията на хиповитаминоза и рахит.
При набавяне чрез храната както и под въздесйтвие на UV-радиацията в тялото се образува биологично неактивната форма, която преминава две последващи хидроксилации: първата настъпва в черния дроб, където се формира [25(OH)D] 25-хидоркси витамин Д, нарича се още калцидиол. Следващата хидроксилация настъпва в бъбреците, където се получава биологично активният [1,25(OH)2D] - 1,25 дихидрокси витамин Д – калцитриол.
За оценка на актуалния статус на организма по отношение витамин Д се използват серумните концентрации на 25(OH)D. Той циркулира продължително време, като има полуживот около 15 дни. Може да се измерва както в nanomol per Liter (nmol/L), така и в nanogram per milliliter (ng/mL). Един nmol/L се равнява на 0,4 ngmL, съответно 1ng/Ml=2.5nm/ml. Концентрациите на калцитриол на са добър индикатор, поради краткия полуживот и пряката регулация от паратироидния хормон, както и нивата на калции и фосфати.
Активният витамин Д повишава калицевата абсорбция в стомашно-чревен тракт и поддръжа нормалните серумни концентрации на Ca2+, както и фосфор, които са отговорни за нормалната кост, пише Puls.bg.
Естествени източници
Сред естествените източници на витамин Д с най-високо съдържание са както следва:
Масло от черен дроб на треска;
Дъгова пъстърва;
Сьомга;
Гъби;
Мляко (краве или козе), обогатено с витамин Д;
Ядкови млека, обогатени с витамин Д;
Готови зърнени храни обогатени с витамин Д;
Извесни количества се съдържат също в яйцата, говежди черен дроб, риба тон, сирена и др.
Опасности при предозиране
Високите количества витамин Д могат да бъдат токсични. Водещият ефект на витамин Д е да повишава калциевата резорбция в стомаха, това може да доведе до хиперкалциемия (стойности на Ca в серум над 11.1mg/Dl) съответно хиперкалциурия, при стойности над 375nmol/l (150ng/mL).
Хиперкалицемията протича с гадене, повръщане, мускулна слабост, невропсихично разтройство, болка, загуба на апетит, дехидратация често уриниране и ексесивна жажда, съответно може да се сформират и камъни в бъбреците.
При екстремни случаи токсичността на витамин Д, може да доведе до бъбречна недостатъчност и поява на калцификати на различни места, включително и по сърдечните клапи и съдове, както и до възникване на аритмии сърдечен арест.