Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този витамин е колкото полезен, толкова и опасен за детския организъм
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 23.04.2025Коментари (0)509
©
Темата за витамин Д е особено актуална последно време, както сред специалисти, така и сред пациенти. Ролята на витамина е ключова за нормалния растеж на детския организъм, не само по отношение профилактиката на рахит, за което съвременните родители са добре информирани, но също така е доказана връзката между нивата на витамин Д и възпалителните процеси, както и по отношение на нормалния растеж, невромускулана и имунна функция и глюкозен метаболизъм. Рецептори за витамин Д са открити в множество тъкани, като в черен дроб и бъбреци се осъществяват и процеси на хидроксилиране на молекулата.

Нивата на витамин Д са важни за детския организъм за постигане на оптимален растеж, проследяват се в хода на хронични заболявания на стомашно-чревен тракт (болест на Крон, мукувисцидоза и др.), при ендокринологични заболявания и др. С повишен риск от хиповитаминоза са:

– Кърмачета на естествено хранене, които не приемат допълнително витамин Д;

– Деца с по-тъмна кожа (меланина блокира UV-лъчите, отговрни за кожния синтез);

– При малабсорбция на мазнини, състояние което се наблюдава в хода на редица заболявания – чернодробна недостатъчност, мукувисцидоза, глутенова ентеропатия; улцерозен колит и др.;

– При спазване на диети с ограничен прием на храни, богати на витамин Д;

– При Индекс на телесна маса над 30;

– Оперативни интервенции с намеса в пасажа и резекция на горната трета от тънки черва, компрометират резорбцията на виамина.

Метаболизъм на витамин Д

Витамин Д представлява мастноразтворим витамин, който съществува в две основни форми Д2 – ергокалциферол и Д3 холекалциферол. Те се резорбират в тънките черва, с пасивна дифузия както и с помощта на транспортни протеини. Резорбцията се подобрява в присъствие на мазнини. Естествено се набавя чрез някои храни, а може да бъде синтезиран и в нашата кожа.

Синтеза на витамина в кожата се случва под въздействие на UV лъчи с дължина на вълната 290 - 320nm, те проникват в кожата и трансформират кожния 7-дехидрохолестерол, в превитамин Д3, който от своя страна се превръща във витамин Д3. Трябва да се има предвид, че приложението на слънцезащитни продукти, брлокира синтеза.

В хранителните добавки се съдържа Д2 или Д3, като и двете форми повишават нивата на 25(OH)D и имат добър ефект, по отношение превенцията на хиповитаминоза и рахит.

При набавяне чрез храната както и под въздесйтвие на UV-радиацията в тялото се образува биологично неактивната форма, която преминава две последващи хидроксилации: първата настъпва в черния дроб, където се формира [25(OH)D] 25-хидоркси витамин Д, нарича се още калцидиол. Следващата хидроксилация настъпва в бъбреците, където се получава биологично активният [1,25(OH)2D] - 1,25 дихидрокси витамин Д – калцитриол.

За оценка на актуалния статус на организма по отношение витамин Д се използват серумните концентрации на 25(OH)D. Той циркулира продължително време, като има полуживот около 15 дни. Може да се измерва както в nanomol per Liter (nmol/L), така и в nanogram per milliliter (ng/mL). Един nmol/L се равнява на 0,4 ngmL, съответно 1ng/Ml=2.5nm/ml. Концентрациите на калцитриол на са добър индикатор, поради краткия полуживот и пряката регулация от паратироидния хормон, както и нивата на калции и фосфати. 

Активният витамин Д повишава калицевата абсорбция в стомашно-чревен тракт и поддръжа нормалните серумни концентрации на Ca2+, както и фосфор, които са отговорни за нормалната кост, пише Puls.bg.

Естествени източници

Сред естествените източници на витамин Д с най-високо съдържание са както следва:

Масло от черен дроб на треска;

Дъгова пъстърва;

Сьомга;

Гъби;

Мляко (краве или козе), обогатено с витамин Д;

Ядкови млека, обогатени с витамин Д;

Готови зърнени храни обогатени с витамин Д;

Извесни количества се съдържат също в яйцата, говежди черен дроб, риба тон, сирена и др. 



Опасности при предозиране


Високите количества витамин Д могат да бъдат токсични. Водещият ефект на витамин Д е да повишава калциевата резорбция в стомаха, това може да доведе до хиперкалциемия (стойности на Ca в серум над 11.1mg/Dl) съответно хиперкалциурия, при стойности над 375nmol/l (150ng/mL).

Хиперкалицемията протича с гадене, повръщане, мускулна слабост, невропсихично разтройство, болка, загуба на апетит, дехидратация често уриниране и ексесивна жажда, съответно може да се сформират и камъни в бъбреците.

При екстремни случаи токсичността на витамин Д, може да доведе до бъбречна недостатъчност и поява на калцификати на различни места, включително и по сърдечните клапи и съдове, както и до възникване на аритмии сърдечен арест.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Папа Франциск почина
Природни стихии
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: