Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този връх е истински визуален портал към Родопите, почита се и от християни, и от мюсюлмани
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 28.07.2024Коментари (0)2163
© NOVA
В подножието на върховете Преспа и Свобода се е сгушило село Манастир. В района някога е имало разрушена обител, откъдето идва и името му. Днес мястото е сред най-живописните за туризъм с множество пътеки към околните възвишения, към параклисите и историческите местности и към един водопад, дълбоко в дерето на Манастирска река.

По пътя между Манастир и съседното село Давидково в една живописна седловина между две възвишения, намираме хижа "Свобода". Оттам поемаме по емблематичните 604 каменни стъпала към едноименния връх. 20 минути по-късно минаваме покрай паметната плоча на Момчил Воевода, тюрбето на Енихан баба и излизаме на просторна панорамна площадка, предаде NOVA.

Върхът е истински визуален портал към Родопите. От почти 2000 метра погледът се простира чак до южната ни граница, прехвърля планините и в съседна Гърция и Егейско море.

Освен че е древно тракийско светилище, върхът се почита и днес от християни и мюсюлмани. Едните са признателни към подвизите на легендарния Момчил Войвода, защитник на Родопа планина от османския поробител. Другите се покланят пред паметта на Енихан баба – военачалник, ислямски проповедник и лечител.

Връщаме се в Манастир и хващаме друга популярна туристическа пътека. В гората, южно от селото, минаваме покрай няколко чешми и параклиси и слизаме надолу към дълбокото, прохладно дере на река Манастирска.

Там Родопите пазят една от най-впечатляващите свои перли – водопадът Свети дух. През зимата снагата на каскадата притихва в изумителни ледени форми.

Прелестната родопска приказка около село Манастир е способна да омае всеки любител на планината. Природата е удивително красива през всички сезони. Повечето маршрути са сравнително леки, приятни и с уютни кътчета за отмора.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: