Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този зеленчук е полезен за пикочния мехур, черния дроб, стомаха и дебелото черво, а кълновете му са още по-ценни!
Автор: Екип Varna24.bg 10:53 / 07.08.2024Коментари (0)2032
©
Всички отдавна знаем колко полезно е броколито. Този зеленчук действа протективно и лечебно при рак на млечната жлеза, на белите дробове, на пикочния мехур, на черния дроб, на простатната жлеза, на стомаха и дебелото черво.

Противораковото действие на този зеленчук се осигурява от фитонутриента сулфорафан, който понижава нивото на захарта в кръвта и разрушава гените на раковите клетки. Дори се появиха биодобавки с броколи, но те се оказали доста по-слабо ефективни в сравнение с кълновете от броколи – с действително мощно въздействие. В кълновете се съдържа 100 пъти повече сулфорафан, отколкото в зрелия зеленчуци.

Учени от Университета "Джон Хопкинс“ в САЩ открили в кълновете на броколито свойството да изкарва токсините от тялото на човека. Употребата на само 150 г млади кълнове на ден помага на хората от екологично неблагоприятните региони да се освободят от натрупани канцерогенни вещества. 

Внимание! 



Страдащите от аутизъм, приемащи ежедневно кълнове от броколи, започнали да проявяват по-добри показатели на социална активност и вербално общуване. Сулфорафанът е способен да подобри енергийната обмяна в клетките и да омекоти невровъзпалителните процеси, което понижава симптомите на аутизма. За останалите преимущества на това достъпно и безопасно средство сме писали неведнъж: изчиства организма, понижава нивото на холестерола; облекчава симптомите на диабета и т.н. 

Начин на приготвяне. Налейте в подходящ съд, най-добре стъклен,  чиста питейна вода, поставете на дъното цедка и изсипете семена от броколи. Покрийте със стъклен капак или кухненска хартия за готвене, за да не изсъхват семенцата. Сменяйте водата всеки ден и след 2 седмици ще се появят кълновете, които можете веднага да използвате в ястията си. Можете да ги съхранявате 3 дни в хладилника в херметично контейнерче.

Начин на използване. Вариантите са много: подправяйте салатата си с кълновете от броколи, слагайте в ястията, в сандвичите, дори може да си направите смути от тези кълнове. Вкусът е тръпчив. Посочва се още едно свойство на сулфорафана. Той се образува активно при дъвчене. Ако добавите към кълновете репички, ряпа, хрян и активно започнете да дъвчете, концентрацията на сулфорафан съществено ще нарасне, пише Zdrave.to.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: