Този химикал в пластмасата може да навреди на репродуктивните функции

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:47 / 28.10.2024
231
Ново проучване върху животински модели разкрива, че често използвана съставка в пластмасите може да предизвика прекъсвания на ДНК веригите, водещи до образуване на яйцеклетки с неправилен брой хромозоми.

Изследването е публикувано в сп. PLOS Genetics. Въпросната съставка, бензил бутил фталат, се използва широко за придаване на гъвкавост и издръжливост на пластмасите и се среща в различни потребителски продукти, включително опаковки за храни, средства за лична хигиена и детски играчки.

Предишни изследвания показват, че бензил бутил фталатът  влияе на хормоналната система и на репродуктивните функции при хората, но досега не беше ясно как точно въздейства върху репродукцията.

В настоящото проучване учените изследват въздействието на различни дози бензил бутил фталат и наблюдават анормални промени в яйцеклетките.

При нива, съответстващи на тези, на които са изложени хората, бензил бутил фталатът нарушава процеса на разпределяне на хромозомите в половите клетки, причинявайки оксидативен стрес и прекъсвания на ДНК веригите. Тези прекъсвания водят до клетъчна смърт и аномалии в броя на хромозомите в яйцеклетките.

 

Въз основа на тези открития изследователите предполагат, че излагането на бензил бутил фталат променя генната експресия по начини, които причиняват значително увреждане на ДНК. Това в крайна сметка води до по-ниско качество на яйцеклетките с анормални хромозоми.

Проучването подчертава токсичните свойства на бензил бутил фталата  и вредното му въздействие върху репродуктивните процеси.

Авторите на изследването констатират, че излагането на бензил бутил фталат, при нива, сравними с тези, открити в човешкия серум и урина, води до промени в генната експресия. Тези промени се свързват с повишен оксидативен стрес в зародишната линия, нарушаване на геномната цялост и грешки в процеса на мейотична хромозомна сегрегация. 

Мейотичната хромозомна сегрегация е процес, който се случва по време на създаването на полови клетки, като сперматозоиди и яйцеклетки. По време на този процес клетката се дели два пъти, за да намали броя на хромозомите наполовина, така че при оплождане новият организъм да получи правилния брой хромозоми – половината от майката и половината от бащата. 

Хромозомите трябва да се разпределят равномерно между двете нови клетки, което гарантира нормално развитие. Ако този процес се наруши и хромозомите не се разделят правилно, могат да се получат клетки с твърде много или твърде малко хромозоми, което води до генетични аномалии и проблеми с развитието и възпроизводството.

Повече за бензил бутил фталата



Бензил бутил фталатът е химикал, който се среща в различни потребителски продукти, като винилови подови настилки, тапицерия, изкуствена кожа, кабели, маркучи и PVC изделия. Освен това бензил бутил фталатът се използва и в някои козметични продукти, парфюми, опаковки за храни и детски играчки. Химикалът помага материалите да станат по-малко чупливи и устойчиви на повреди, като същевременно удължава техния живот.

Любопитно е, че бензил бутил фталатът е част от по-широк клас химикали, наречени фталати, които често се добавят към различни пластмаси, за да ги направят по-еластични и лесни за обработка. Поради широката му употреба, химикалът може да бъде намерен в прах, въздух и дори в храни, тъй като може да преминава от опаковките към продуктите. 

Бензил бутил фталатът е известен като ендокринен разрушител, което означава, че може да нарушава хормоналната система на организма и да доведе до здравословни проблеми, включително репродуктивни нарушения и повишен риск от някои заболявания.

За да намалят излагането си на бензил бутил фталат, хората могат да предприемат няколко стъпки.

Първо, избягването на пластмасови продукти с маркировка "PVC“ (поливинилхлорид) или "винил“ може да помогне, тъй като те често съдържат фталати.

Замяната на пластмасовите контейнери с метални или стъклени такива за съхранение на храна също може да ограничи контактите с този химикал. Освен това е добре да се избягват продукти с етикет "аромат“, "парфюм“ или "fragrance“, тъй като това може да означава наличието на фталати, пише Puls.bg.

Проветряването на помещенията и редовното почистване също може да намали излагането на бензил бутил фталат, тъй като този химикал може да се натрупва в домашния прах.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Любима подправка през есента носи големи ползи за здравето ни
Дженифър Анистън отдаде почит на колегата си от "Приятели" Матю П...
Пиенето на чай от черен кимион всяка вечер може да ви донесе неве...
Летище София съобщи радостна новина!
Ето как правилно да измерим кръвното си 
Българите са пътували най-много в Гърция през септември 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).