ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Трябва ли да мием ориза преди да го сготвим? | ||||||
| ||||||
Премахване на излишното нишесте Една от основните причини за измиването на ориза е премахването на излишното нишесте. Суровите оризови зърна са покрити с фин слой нишесте, което може да доведе до прекомерна лепкавост и слепване на ориза по време на готвене. Чрез старателното изплакване на ориза се отмива излишното нишесте, което води до получаване на отделни, пухкави зърна след сваряване. Това е особено важно за сортове като басмати или жасминов ориз, които се ценят заради специфичната си нелепкава текстура. За ориза за суши обаче е желателно да има известна лепкавост, така че е важно да се изплакне, докато водата се избистри, за да се постигне подходящата консистенция за приготвяне на суши. Подобряване на текстурата Измиването на ориза влияе не само върху лепкавостта, но и допринася за цялостната текстура. Излишното количество нишесте може да доведе до това оризът да стане лепкав, а измиването спомага за смекчаване на този ефект. За ястия, при които се желае отделна, нелепкава текстура, като пилаф или биряни, изплакването на ориза е от съществено значение. Освен това измиването на ориза осигурява по-равномерен процес на готвене. Без изплакване оризът може да се сготви неравномерно, като някои зърна се сваряват и стават кашави, а други остават твърди. Подобряване на вкуса и чистотата Измиването на ориза също така помага да се отстранят всички прахови частици, отломки и примеси, които може да са останали от етапите на обработка и опаковане. Това може да включва остатъци от процеса на смилане или малки камъчета, които понякога попадат в торбите с ориз. С изплакването на ориза се гарантира, че всички подобни примеси са отстранени, което води до по-чисто и вкусно ястие. Някои хора смятат, че измиването на ориза помага и за премахването на лекия "суров“ или метален вкус, който може да се дължи на опаковката или условията на съхранение. Съображения за здраве и безопасност От гледна точка на здравето измиването на ориза може да намали нивата на потенциалните замърсители. Въпреки че рискът е сравнително нисък, измиването може да помогне за намаляване на наличието на остатъчни пестициди или химикали, които могат да се намират върху ориза. Въпреки че повечето ориз се обработва така, че да не съдържа вредни нива на замърсители, измиването е допълнителна предпазна мярка, която допринася за цялостната безопасност на храните. Културни и традиционни практики В много култури измиването на ориза е практика, която се предава от поколение на поколение. Тя отразява традиционното разбиране за приготвяне на храна, което набляга на грижата и качеството. Например в японската кухня измиването на ориза е ритуал, който не само осигурява правилна текстура, но и показва уважение към съставките. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Затварят една от най-натоварените улици във Варна заради ремонт
12:49 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
13:03 / 27.11.2024
Ryanair пуска нови полети
10:59 / 28.11.2024
Благомир Коцев: Ако видите такива случаи, моля веднага сигнализирайте
17:50 / 27.11.2024
Варненци: Чудо се случва в тази градинка
11:00 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: