Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Трябва ли да си измием лицето, след като сме използвали мицеларна вода?
©
Баба ти все с мицеларната вода си е махала грима – може да приключим темата с това изречение. Или пък не.

Много хора са убедени, че почистващите средства изсушават кожата и не само не чистят, но и набиват мръсотията от деня в порите. Не се наемаме да опровергаваме тези теории. В случая акцентът е върху мицеларната вода, която е по-щадяща и хидратира кожата, а не я превръща в пергамент. Ако не помага, с други думи, то поне не пречи. 

Формулата й е от пречистена вода, овлажнители като глицерин и леки повърхностноактивни вещества. Овлажнителите привличат и свързват влагата към кожата, докато повърхностноактивните вещества са почистващи препарати, които премахват мръсотията, пише "Телеграф".

Молекули

Мицеларната вода носи името си от мицелите, които са кръгли групи от молекули. В мицеларната вода мицелите се състоят от повърхностноактивни молекули, които се свързват и улавят маслото. Може да се използва, както вече казахме, за премахване на грима, почистване на кожата и овлажняване – три в едно.

Що за "животно“ е повърхностноактивното вещество? Може да се сравни игла за шиене с цветна топка в края. Цветната глава е хидрофилната част на повърхностноактивното вещество. Тя обича водата и я привлича към себе си, но отблъсква мазнините. Самата игла е липофилна опашка. Привлича мазнините и отблъсква водата.

Повърхностноактивните вещества се намират във всеки почистващ препарат, както и в гелове за измиване и почистване на повърхности. Докато продуктът е в бутилката, “иглите" в нея са подредени на случаен принцип. Но щом попаднат във водата, те се превръщат в мицели (оттам идва и името мицеларна).

Топки

Мицелите са същите молекули, само че в различна позиция. "Иглите“ се обръщат и се групират на топки. В центъра на всяка топка има глави, които привличат вода, а по краищата има опашки, които улавят мазнини.

Опитвали ли сте някога да измиете чиния без почистващ препарат? Водата сама по себе си не премахва остатъците от храна, но след като свържете гъба с капка продукт, съдовете стават чисти. Повърхностноактивните вещества привличат мазнините и след това се отмиват заедно с вода. 

Почистващите средства също работят добре с козметиката. Разликата е, че към козметичните продукти се добавят меки версии на повърхностноактивни вещества. Това е цялата магия.

Мицеларната вода се счита за нежно почистващо средство за всички типове кожа. Докторът по медицина и дерматолог Маргарита Лолис казва, че мицеларната вода е добър вариант за чувствителна кожа. Има дори доказателства, че може да намали зачервяването при хора с розацея.

Разлики 

Ако говорим за състава, тогава нищо не е по-различно. Всичко опира до последователност. Мицеларната вода е име, което е измислено от търговците. Всяко почистващо вещество във водата се превръща в мицел. 

И все пак – на пазара има различни марки мицеларна вода, чиято цена силно варира, най-вече заради ароматите. Но каквото и да изберете, ще върши работа.

Мицеларната вода се различава от геловете само по течната си формула и още по-мекото действие. И да, за разлика от други продукти, този работи без директен контакт с вода - именно защото вече съдържа много течност.

Учени и автори на блога за грижа за кожата The Beauty Brains са изследвали състава на различни продукти и смятат, че мицеларната вода е най-нежният начин за почистване на кожата на лицето.

Как да я използваме правилно? Много лесно – вземете комплект памучни козметични тампони и ги натопете в мицеларна вода.

Отстранете грима с тампони, докато не останат следи от грим по тях или по лицето ви.

Изплакнете лицето си с вода. Може спокойно и да пропуснете тази стъпка.

Ако сте носили упорит грим, няма да навреди да използвате допълнително почистващо средство.

Инструкции

Трябва ли да изплакнете мицеларната вода? Най-вероятно не. Целта й е да се използва без допълнително отмиване. Необходимо е да измиете продукта само ако е написано в инструкциите. Обикновено това означава, че в състава има допълнителни вещества, които трябва да бъдат отстранени от лицето. Също така е по-добре да изплакнете мицеларната вода, ако имате чувствителна кожа, която може да реагира непредвидимо на компонентите на продукта.

В инструкциите на повечето различни марки мицеларна вода пише "Не изплаквайте“. Само някои производители посочват, че продуктът трябва да се измие с обикновена вода - именно поради допълнителните съставки в състава. Например в един продукт има наличие морска сол - ако тя остане върху лицето, може да предизвика дразнене. Ето защо не забравяйте да прочетете инструкциите.

Американският дерматолог Андреа Суарес, автор на YouTube канала Dr Dray, се изказва в полза на измиването след мицеларна вода. Тя се съгласява, че продуктът почиства кожата нежно. Но не изключва, че малки частици от повърхностноактивни вещества и други съставки могат да причинят дразнене, ако останат на лицето. 

Непоносимост

Може ли мицеларната вода да бъде вредна? Може, но в крайна сметка всичко зависи от кожата ви. Остатъците от повърхностноактивни вещества върху кожата могат да причинят сухота и дразнене, а също така да попречат на продуктите за грижа за кожата да проникнат в кожата. Освен това всеки продукт може да причини индивидуална непоносимост, така че не забравяйте да тествате продукта преди употреба.

Ако носите много плътен, дълготраен грим, мицеларната вода може просто да не успее да го премахне и останалите замърсявания ще останат по кожата ви. И това може да е свързано с обриви и дразнене.

Замяна

Възможно ли е да замените тоника с мицеларна вода? За съжаление замяната на тоника с мицеларна вода няма да работи. Изглеждат еднотипни, но тонерът и мицеларната вода изпълняват различни функции в грижата. Мицеларната вода почиства кожата и това е първият етап от грижата. Тоникът се използва след измиване, за да нормализира pH баланса и да помогне на следващите продукти за грижа да проникнат по-добре в кожата. Към тоника се добавят активни съставки за решаване на конкретни проблеми. В зависимост от състава може допълнително да почиства, овлажнява, ексфолира, изсветлява пигментацията и т.н.

Избор

Важно е да прочетете съставките и да изберете компонентите, които ви подхождат. Например, сухата и чувствителна кожа трябва да избягва агресивни компоненти, за да не изсуши или раздразни лицето. Мазната кожа пък може да се нуждае от допълнителен почистващ препарат след използване на мицеларната вода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: