Търсят нови организми в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:27 / 26.05.2010
953
Научноизледователски екип от Института по океанология към БАН във Варна и международни учени ще дирят нови организми в Черно море. Те стартираха вчера експедиция с научно-изследователския кораб „Академик". Очакваме да открием много нови низши организми и за пореден път да опровергаем становището, че Черно море под 100 - 150 м е необитаемо заради силната концентрация на сероводород, коментира акад. Васил Големански от БАН. В последните години при няколко проучвания са открити безкислородни бактерии и около 30 вида низши безгръбначни, които обитават тези води. Той добави, че с този проект ще се позволи да се научат и доста нови неща за биоразнообразието на Черно море. До сега то е проучвано предимно на организмово ниво и много по-малко на генетично. Оказва се обаче, че много от обитателите на нашето море си приличат и са напълно идентични по външни белези. Когато се задълбочат изследванията за генетиката, ще се разкрият двойниците им, коментира ученият.

До момента в българските акватории са идентифицирани около 2300 вида животни. Очаква се техният брой да се увеличи значително, добави академикът. В продължение на 3 дни изследователите ще събират денонощно проби от дълбоководната станция край Галата. След това те ще бъдат проучени в новата лаборатория в Института по океанология. Тази експедиция е много важна, защото вероятно ще даде и ключа за разшифриране на генетичната близост между организмите в Средиземно и Черно море, добави академикът.

В експедицията ще вземат участие общо 18 учени. Половината ще са българи, а останалата част чужденци - французи, норвежци, швейцарци и британци. Проучванията са част от международния проект „Биомаркс", финансиран от Европейската комисия. Първоначално страната ни не е вкючена в него, но благодарение на контактите на акад. Големански чужденците разширяват обхвата на изследванията и в Черно море. Въпреки това участието на нашите учени е финансирано от националния бюджет.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).