Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тузари и рокаджии замезват с октопод
Автор: Екип Varna24.bg 16:46 / 29.07.2010Коментари (0)1418
©
Октоподите са храна номер 1 преди и след пророка Паул в менюто на богаташи и яхтсмени. Над дузина морски лимузини са пуснали котва на Морска гара във Варна и направо си поръчват на борда деликатеси с мекотелото от най-тузарския ресторант край Черноморието "Капитан Кук".

Октоподите са любимо ядене на рок звездите, защото са диетична храна, нямат никакви мазнини, казва главният готвач на заведението Пламен Петров. Той работел дълги години в най-елитните кръчми на Майорка, Рим и Мюнхен. Сред ВИП клиентите му са знаменитости като Марая Кери, Джовани Трапатони, Румениге, Клинсман и дори Аертон Сена. Пламен е готвач на България за 2008-а, когато е класиран на първо място тогава и за авторска кухня.

Заради огромния интерес към октопода в чиниите след Мондиала той пуска още в понеделник съвсем ново меню - по сицилианска, гръцка и испанска рецепта, които не са правени досега в България. Тези дни гост в "Капитан Кук" е бил най-младият собственик на прочутата изба "Бабич" от Нова Зеландия, която е в топ 10 на световната листа - Дейвид Бабич. Той си облизал пръстите от предястието - разбира се, октопод, а след това поискал да опита и черноморска риба. Така виненият бос за първи път в живота си хапнал калкан, приготвен с диви гъби и трюфели. Накрая останал смаян от българско биволско сирене с голям розов домат.

Заведението зарежда прясно замразен октопод директно от Испания. Цената му е 22-23 лева за килограм, а в някои от хранителните вериги скача до 62,80 лв. За салата се използва бебе октопод от 50 до 200 грама. За барбекю трябва цял октопод 600-800 грама, а за готвене - до 2-3 кила. Любимото меню на мекотелото са ракообразните - усети ли ги, става като глухар в любовен период, разказва топготвачът, който е изучил всичко за него, докато бил в Италия. Заловили се жив октоподът, се бие 100 пъти в мокрия пясък. Ако се готви на яхта далеч от брега, се бие 100 пъти, за да се разкъсат мускулните влакна. В кухнята се попарва с вряла вода - три пъти се пуска и три пъти се вади от нея, а след това ври 90 минути, като се изстисква и лимонов сок.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Кабинетът "Желязков"
Избори в САЩ
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: