Октоподите са любимо ядене на рок звездите, защото са диетична храна, нямат никакви мазнини, казва главният готвач на заведението Пламен Петров. Той работел дълги години в най-елитните кръчми на Майорка, Рим и Мюнхен. Сред ВИП клиентите му са знаменитости като Марая Кери, Джовани Трапатони, Румениге, Клинсман и дори Аертон Сена. Пламен е готвач на България за 2008-а, когато е класиран на първо място тогава и за авторска кухня.
Заради огромния интерес към октопода в чиниите след Мондиала той пуска още в понеделник съвсем ново меню - по сицилианска, гръцка и испанска рецепта, които не са правени досега в България. Тези дни гост в "Капитан Кук" е бил най-младият собственик на прочутата изба "Бабич" от Нова Зеландия, която е в топ 10 на световната листа - Дейвид Бабич. Той си облизал пръстите от предястието - разбира се, октопод, а след това поискал да опита и черноморска риба. Така виненият бос за първи път в живота си хапнал калкан, приготвен с диви гъби и трюфели. Накрая останал смаян от българско биволско сирене с голям розов домат.
Заведението зарежда прясно замразен октопод директно от Испания. Цената му е 22-23 лева за килограм, а в някои от хранителните вериги скача до 62,80 лв. За салата се използва бебе октопод от 50 до 200 грама. За барбекю трябва цял октопод 600-800 грама, а за готвене - до 2-3 кила. Любимото меню на мекотелото са ракообразните - усети ли ги, става като глухар в любовен период, разказва топготвачът, който е изучил всичко за него, докато бил в Италия. Заловили се жив октоподът, се бие 100 пъти в мокрия пясък. Ако се готви на яхта далеч от брега, се бие 100 пъти, за да се разкъсат мускулните влакна. В кухнята се попарва с вряла вода - три пъти се пуска и три пъти се вади от нея, а след това ври 90 минути, като се изстисква и лимонов сок.
Източник: в. "Позвънете новини"