Тузари и рокаджии замезват с октопод

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:46 / 29.07.2010
1419
Октоподите са храна номер 1 преди и след пророка Паул в менюто на богаташи и яхтсмени. Над дузина морски лимузини са пуснали котва на Морска гара във Варна и направо си поръчват на борда деликатеси с мекотелото от най-тузарския ресторант край Черноморието "Капитан Кук".

Октоподите са любимо ядене на рок звездите, защото са диетична храна, нямат никакви мазнини, казва главният готвач на заведението Пламен Петров. Той работел дълги години в най-елитните кръчми на Майорка, Рим и Мюнхен. Сред ВИП клиентите му са знаменитости като Марая Кери, Джовани Трапатони, Румениге, Клинсман и дори Аертон Сена. Пламен е готвач на България за 2008-а, когато е класиран на първо място тогава и за авторска кухня.

Заради огромния интерес към октопода в чиниите след Мондиала той пуска още в понеделник съвсем ново меню - по сицилианска, гръцка и испанска рецепта, които не са правени досега в България. Тези дни гост в "Капитан Кук" е бил най-младият собственик на прочутата изба "Бабич" от Нова Зеландия, която е в топ 10 на световната листа - Дейвид Бабич. Той си облизал пръстите от предястието - разбира се, октопод, а след това поискал да опита и черноморска риба. Така виненият бос за първи път в живота си хапнал калкан, приготвен с диви гъби и трюфели. Накрая останал смаян от българско биволско сирене с голям розов домат.

Заведението зарежда прясно замразен октопод директно от Испания. Цената му е 22-23 лева за килограм, а в някои от хранителните вериги скача до 62,80 лв. За салата се използва бебе октопод от 50 до 200 грама. За барбекю трябва цял октопод 600-800 грама, а за готвене - до 2-3 кила. Любимото меню на мекотелото са ракообразните - усети ли ги, става като глухар в любовен период, разказва топготвачът, който е изучил всичко за него, докато бил в Италия. Заловили се жив октоподът, се бие 100 пъти в мокрия пясък. Ако се готви на яхта далеч от брега, се бие 100 пъти, за да се разкъсат мускулните влакна. В кухнята се попарва с вряла вода - три пъти се пуска и три пъти се вади от нея, а след това ври 90 минути, като се изстисква и лимонов сок.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мъгли, дъжд и поледици в някои части от страната утре
Затегнете коланите за "Аватар" 3
Бита и тормозена: Стефани от "Хелс Китчън" събра смелост и разказ...
Експерт за филтърните кани: Има фрапиращи твърдения, които са дор...
Любовен съвет за всяка една зодия днес
Днес е интересен празник! Българи с красиви имена имат повод да п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).