Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тя е най-новият най-стар човек на планетата
Автор: Екип Varna24.bg 23:07 / 23.08.2024Коментари (0)1331
©
116-годишната японка Томико Итоока вече е най-възрастният човек на света, съобщиха от рекордите на “Гинес". Тя наследява титлата от испанката Мария Браняс Морера, която почина на 117 години в понеделник.

Итоока е родена на 23 май 1908 г. в Осака. Възрастта ѝ е потвърдена от Геронтологичната изследователска група - организация с нестопанска цел, която изследва дълголетието на човека. Въпреки че има увреден слух, Томико има отлични комуникативни умения

Тя достигна 110-годишна възраст през май 2018 г., което я прави “суперстолетница".

От дълги години японката е запалена планинарка, като се смята, че едно от най-големите ѝ постижения е изкачването без бастун на стръмните каменни стъпала на храма “Ашия", когато е на 100 години. А на 70 изкачва цели два пъти прочутия връх Онтаке в Япония, който е на 3067 м височина. Тогава тя изненадва водача си, защото катери планината с обикновени маратонки вместо туристическа екипировка и подходящи обувки.

Итоока, която е майка на четири деца - двама сина и две дъщери, в момента живее в старчески дом в град Ашия. Когато ѝ съобщават, че е станала най-възрастният човек на планетата, тя отговаря с “Благодаря ви" - фраза, която гледачите ѝ в старческия дом чуват често. Така Томико доказва, че никога не си твърде стар, за да бъдеш учтив.

В гимназията Итоока е била волейболистка, пишат още от “Гинес". Тя се омъжва за Кенджи Итоока през 1928 г., когато е на 20. По време на Втората световна война Томико поема управлението на текстилната фабрика на съпруга си, която се намира в Южна Корея, въпреки че остава в Япония. През 1979 г. губи съпруга си и живее сама в родния му град в продължение на десетилетие. Именно през тези 10 години тя прави някои от планинските си постижения, като освен качването на връх Онтаке завършва поклонението Сайгоку Канон - най-стария път за поклонници в Япония с 33 храма, дълъг над 1000 км.

През 1989 г. дълголетницата се мести при двете си дъщери, а през 2019 г. постъпва в старчески дом. По това време тя все още може да се движи самостоятелно, като обаче често използва инвалидна количка. Итоока отпразнува рождения си ден преди три месеца, като получи цветя, торта и картичка от кмета на града. Всяка сутрин тя пие популярна напитка с вкус на йогурт, наречена калпис. Любимата ѝ храна са бананите.

Според семейството на Томико дълголетието ѝ се дължи на активния ѝ начин на живот. През декември 2023 г. тя стана най-старият жив човек в Япония.

В момента петдесетте най-възрастни хора в света са жени. Сред първите десет пък четири са от Япония. Страната е широко известна като дом на най-дълголетните хора в света. През 2022 г. доклад на японското здравно министерство установи, че на тяхна територия живеят над 90 хил. столетници.

Освен това в Страната на изгряващото слънце се намира една от т.нар. сини зони - Окинава. С наименованието се отличават пет региона по света, в които има много повече дълголетници от обичайното

В Окинава например живеят най-възрастните жени в света. Друга синя зона се намира в Гърция - о-в Иракия. Средиземноморският регион е известен с диетата си, която е богата на зехтин и домашни зеленчуци. Не е изненада, че още една синя зона е разположена там - Олястра на о-в Сардиния. Хората там живеят в планински райони и обикновено работят във ферми.

Друга синя зона се намира на полуостров Никоя в Коста Рика. Диетата на жителите на Никоя се основава на боб и царевични тортили. Жителите на този район редовно извършват физическа работа, дори до дълбока старост, и имат цел на живота, известна като plan de vida. Последната синя зона е градчето Лома Линда в щата Калифорния. Там живеят “Адвентистите от седмия ден" - силно религиозна група протестанти, които са строги вегетарианци и живеят в сплотени общности.

Всъщност хората от всичките пет сини зони споделят доста общи житейски навици - повечето са полувегетарианци, физическата активност винаги присъства под някаква форма, общността и социалната ангажираност са важни, семействата са сплотени - често в сините зони младите и възрастните живеят заедно, повечето държат на философията, че имат цел в живота, било то икигай или plan de vida.

Испанка с акаунт в Х, преживяла двете световни войни, чума и COVID-19, ѝ отстъпи титлата на 117 г.

Тя преживя двете световни войни и епидемията от чума в началото на ХХ век. Не се даде дори на съвременната пандемия от COVID-19. Преди дни семейството ѝ обяви, че е починала точно както си е пожелавала - спокойно в съня си.

117-годишната испанка, родена в Америка - Мария Браняс Морера, отстъпи титлата “най-възрастният човек на света" на японката Томико Итоока. Държеше рекорда на “Гинес" от януари 2023 г., когато на 118 г. почина френската монахиня Лусил Рандон.

Смъртта на Морера обяви семейството ѝ. “Мария Браняс ни напусна. Тя си отиде по начина, по който искаше: в съня си, в мир и без болка", написа то в социалните мрежи на каталунски.

Мария е родена в Сан Франциско на 4 март 1907 г., малко след като семейството ѝ се премества в САЩ от Испания. По онова време градът страда от втора вълна на бубонната чума.

Известно време тя живее в Ню Орлианс, където баща ѝ основава списание. Докато все още е малка - през 1915 г., семейството ѝ решава да се върне в Испания. Макар да е била още дете, Мария имала спомени от прекосяването на Атлантическия океан по време на Първата световна война. Прибирането белязва живота ѝ. По време на него баща ѝ умира от туберкулоза, а тя се наранява сериозно от падане. По-късно открива, че е изгубила слуха на едното си ухо, пише "24 часа".

Мария се омъжва, когато е едва на 23 години. Съпругът ѝ - каталунският доктор Джоан Морет, умира преди повече от 46 години, когато е на 71 години. Оттогава тя живее без партньор. Последните си години прекарва в дом за възрастни.

Вековните си истории обича да разказва в социалната мрежа Х. Потребителското ѝ име там “Супер каталунска баба", а акаунтът ѝ носи описанието: “Аз съм стара, много стара, но не съм идиот" - с което обича да афишира, че макар да е от друго поколение, новите технологии не я плашат.



Още по темата: общо новини по темата: 1403
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/234 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Мачове на България за Купа "Дейвис"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: