Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тялото има нужда от този витамин ежедневно, защото превръща храната в енергия
Автор: Екип Varna24.bg 20:43 / 18.12.2024Коментари (0)1311
©
Витамин B2 - наричан още рибофлавин или лактофлавин - играе важна роля при превръщането на храната в енергия за тялото. Действа като градивен елемент за различни коензими и е необходим за метаболизма, като подпомага преобразуването на въглехидратите, мазнините и протеините в енергия. Подпомага ефектите на витамин B9 (фолиева киселина), витамин B3 (ниацин) и витамин B6 (пиридоксин) в организма. Той е водоразтворим и се абсорбира през тънките черва.

Дневната нужда от витамин В2 варира между 1,3 и 1,4 милиграма за възрастните мъже и от 1,0 до 1,1 милиграма за възрастните жени, уточняват от  Орегонския държавен университет. Пушачите, употребяващите алкохол и хората с диабет или други метаболитни нарушения трябва да приемат повече рибофлавин.

Бременните  и кърмачките също се нуждаят от повишени количества от витамина, който стимулира плода да наддава на тегло здравословно и да получава нужния му кислород в утробата. При засилена физическа активност и високи нива на стрес е важно храната да съдържа възможно най-много рибофлавин.

Има го в животинските храни и в някои растителни. Подобно на много други витамини и минерали, рибофлавинът се намира естествено в някои храни. Богати на витамин В 2 са млечните продукти, яйцата, месото и рибата, субпродуктите – бъбреци и черен дроб. Но се среща и в спанака, броколите, граха и зелето, гъбите, ядките, както и в някои зърнени храни. Относително устойчив е на топлина, но е изключително чувствителен към светлина

Например, бързо и до 70% се разрушава в млякото, ако то е в прозрачни бутилки. Затова храните, които го съдържат, трябва винаги да се съхраняват на възможно най-защитеното от светлина място. Храните, богати на рибофлавин, не бива да киснат дълго във вода. Когато готвите, трябва да затворите плътно капака на съда, за да ограничите  окислителните процеси. Не кипвайте повторно прясното мляко.     

Витамин В2 е водоразтворим, затова топлинната обработка на продуктите при готвене може да доведе до два пъти по-големи загуби в зависимост от начина на приготвянето им. По-добре е храната да се вари, а не да се пече или пържи, като при задушаване се губят до 25% от витамина, а при варене се унищожават повече от 50%.

Тялото има нужда от витамин B2 ежедневно, то може да съхранява малки количества като запаси и само за около две до шест седмици. Тъй като се съдържа в много храни, редовният му прием обикновено не е проблем. Рисковите групи са възрастните, младите жени и веганите. Тези хора трябва да обърнат особено внимание на консумацията на храни с високо съдържание на витамин В2. Прекомерната употреба на алкохол, коремните операции, както и заболяванията с негативни последици върху стомашно-чревния тракт водят до дефицит на рибофлавин, тъй като той се абсорбира именно през чревните лигавици. 

Някои психотропни медикаменти нарушават абсорбцията. Не се наблюдава отрицателно влияние върху здравето от предозиране. Ако витаминът се приеме в твърде големи количества, излишъкът обикновено се отделя през бъбреците. В изключително редки случаи при много високи дози се появяват диария и оранжево оцветяване на урината.

Експерти са започнали изследвания, за да проучат дали специалните добавки с рибофлавин могат да помогнат на хора, които страдат от мигрена. Засега проучванията са проведени сред ограничен брой участници, но въпреки това данните сочат, че приемането на витамина предотвратява пристъпите на силно главоболие. Все още е спорен въпросът точно колко висока трябва да бъде дозата. 

Други изследвания показват, че витамин В2 може да помогне за предотвратяване на катаракта и да облекчава високата сензитивност към светлина, която е характерна при определени рискови групи, като например хората със светли очи. Но са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди това. Рибофлавинът помага за превръщането на въглехидратите в аденозин трифосфат. Човешкото тяло го произвежда от храната, а АТФ създава енергия за организма, за да може той да функционира.

Съединението АТФ е жизненоважно за съхраняване на енергия в мускулите. Витамин В 2 е и антиоксидант – подпомага производството на ензими, елиминиращи свободните радикали, които ускоряват стареенето, и така участва в процеса на клетъчното обновяване. И не на последно място се грижи за образуването на червените кръвни телца чрез участието си в усвояването на желязото. Предпазва очите от заболявания през целия живот.

Запазва зрението дори в напреднала възраст 

Грижи се за кожата и косата, като набавя колаген в организма. По-бързото зарастване на рани и отшумяване на различни възпаления е възможно също благодарение на рибофлавина. Той е отговорен и за количеството на Т-клетките в кръвта, благодарение на които имунната система работи оптимално. Допринася дори за подобряването на съня. Първичен дефицит на рибофлавин се предизвиква, когато диетата ни е бедна на витамин В2.

Вторичният дефицит на рибофлавин се случва по друга причина – или защото червата не могат да усвоят правилно витамина, или тялото не може да го използва, защото го екскретира твърде бързо. Признаците и симптомите на дефицит включват язви в устната кухина и венците, напукани устни или сцепвания в ъглите на устата, често възпаление на езика и гърлото, 

суха кожа, скротален дерматит, желязодефицитна анемия, сърбящи и сълзящи очи. Много високите количества витамин В2 могат да доведат до сърбеж, изтръпване, парене или бодежи, оцветяване на урината в жълто или оранжево и чувствителност към светлината. B2 е основен водоразтворим витамин, необходим за здравето и красотата. Той е активатор на много биохимични процеси, двигател в производството на енергия. Той е от ключово значение в реакциите на окисление и редукция. Стимулира растежа на костните и мускулни структури. Използва се за лечение на очни заболявания и неврологични заболявания. Подобрява работата на сърдечната, нервната и храносмилателната система. 

За добро здраве и предотвратяване на развитието на необратими процеси в организма е важно да се поддържат оптимални нива на рибофлавин. Могат да помогнат достатъчни по количество млечни продукти, месо и ядки към ежедневния хранителен режим. Ако имате симптоми на дефицит на рибофлавин, консултирайте се със своя лекар, който ще ви препоръча и кръвен тест за витамините от групата. За да се предотврати дисбаланс на витамините от групата, е подходящ приемът на В-комплекс. Важно е обаче да говорите с лекар, преди да пиете каквито и да било добавки, тъй като те могат да попречат на лечебния ефект от други важни за здравето лекарства, пише zdrave.to.

Съдържание на B2 в 100 грама продукт

- Прясно мляко: 0,1 милиграма 

- Кисело мляко: 0,3 милиграма

- Яйца: 0,325 милиграма

- Сирене камамбер: 0,6 милиграма

- Спанак: 0,6 милиграма

- Гъби: 0,422 милиграма

- Сьомга: 0,12 милиграма

- Телешки черен дроб: 3 милиграма

- Агнешко месо: 0,3 милиграма

- Леща сварена: 0,2 милиграма

- Зрял фасул сварен: 0,15 милиграма








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
51-ото Народно събрание
Войната в Сирия
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: