Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени: Бутилираната минерална вода е вредна, чешмяната е по-екологична
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 09.10.2024Коментари (0)609
©
Огромните и нарастващи такси за бутилирана вода се отразяват на здравето на хората и на планетата, налага спешно преосмисляне на употребата й. 1 милион бутилки се купуват всяка минута по света, а тази цифра ще нараства още повече на фона на ескалиращото търсене, предупреждават експерти по здравеопазване на населението в изследване, публикуван в изданието BMJ Global Health.

Около 2 милиарда души по света с ограничен или никакъв достъп до безопасна питейна вода и те разчитат на бутилираната вода. Но за останалите от нас до голяма степен е въпрос на удобство и непоклатимата вяра – подпомагана и насърчавана от маркетинга в индустрията – че бутилираната вода е по-безопасна и често по-здравословна от чешмяната.

Това е така, защото бутилираната вода често не подлежи на същите строги стандарти за качество и безопасност като чешмяната вода и може да носи риск от изтичане на вредни химикали от пластмасовите бутилки, използвани за нея, особено ако се съхранява дълго време и/ или изложени на слънчева светлина и високи температури, обясняват те.

Много малко от пластмасовите бутилки се рециклират, а повечето отиват в депата за отпадъци или в инсинераторите. За създаването на пластмасови бутилки също така са необходими много материали, включително вода - за направата на една пластмасова бутилка са необходими между 17 и 35 литра вода. Според някои проучвания до две трети от бутилираната вода в САЩ е препакетирана чешмяна вода.

Чешмяната вода също е по-екологичен вариант. Пластмасовите бутилки са вторият най-разпространен замърсител на океана, като представляват 12% от всички пластмасови отпадъци. В световен мащаб само 9% от тези бутилки се рециклират, което означава, че повечето се озовават на депа или в инсинератори, или се "изнасят“ в страни от Третия свят.

Освен генерираните отпадъци, процесът на добив на суровини и производство на пластмасови бутилки значително допринася за емисиите на парникови газове, добавят те.

Въпреки че са положени известни усилия за улесняване на използването на питейна вода в ресторанти и обществени пространства и за ограничаване на разпространението на пластмаси за еднократна употреба, много повече трябва да се направи, твърдят авторите.

"Взети заедно, натрупаните доказателства подчертават критичната роля на правителствените интервенции и образователните кампании за промяна на общественото възприятие и поведение. Тези кампании трябва да подчертаят опазването на околната среда и ползите за здравето от избора на чешмяна вода, като ефективно стимулират културна промяна към по-устойчиви практики на потребление,“ допълват учените.

"Бутилираната вода води до значителни здравни, финансови и екологични разходи, което налага спешна преоценка на широкото й използване“, заключават те.

"Правителствата трябва спешно да се изправят пред тези проблеми,“ включително тези в страните с ниски и средни доходи, където има належаща нужда да инвестират в инфраструктура за безопасна питейна вода, добавят те.

"Като приоритизираме потреблението на чешмяна вода, можем колективно да се справим с многостранните предизвикателства, породени от бутилираната вода и да възприемем чешмяната вода като крайъгълен камък на екологичната отговорност и общественото здраве“, предлагат те.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Световна черна хроника
Влизането на България в Шенген
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: