Учени: Гените ни карат да обичаме кафето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:07 / 26.05.2021
1617
Австралийски учени са установили, че хората с наследствени сърдечно-съдови заболявания подсъзнателно са склонни да избягват кафето или да изберат варианта без кофеин. Онези, които са с добра наследственост в тази област, обикновено пият кафе с удоволствие. По този начин организмът сам решава от колко кофеин се нуждае, гласят резултати от изследване, публикувано в списание American Journal of Clinical Nutrition.

Кафето има тонизиращо действие, а много хора харесват и вкуса му. Разбира се, има и такива, които не обичат кафе. Учени от Университета на Южна Австралия решиха да разберат дали това е свързано просто с вкусовите възприятия или тези, у които кафето предизвиква неприятно усещане като тахикардия или ускорено сърцебиене.

Заедно с колегите си от Южноавстралийския институт по здравеопазване и медицински изследвания те анализирали данните на 390 435 участници на възраст между 39 и 75 годи от британска биобанка. Установили, че наистина хора с високо кръвно пият по-малко кафе, консумират безкофеиново кафе или изобщо избягват тази напитка.

Учените сравнили информация за обичайната консумация на кафе с нивата на систоличното и диастоличното кръвно налягане и изходните нива на сърдечна честота при участниците в проучването и анализирали причинно-следствената връзка между факторите, използвайки Менделова рандомизация.

За първи път били получени доказателства, че върху консумацията на кафе влияе заложеното на генетично ниво здравословно състояние на сърдечно-съдовата система, което се отразява в артериалното налягане и честотата на сърдечния ритъм.

Това означава, че генетиката не само отговаря за апетита към кафето, но и регулира количеството на консумацията му, като защитава организма от прекомерни дози кофеин.

Хората пият кафе по различни причини: за да се освежат, когато са изморени, защото има приятен вкус или защото е част от тяхното ежедневие, се казва в прессъобщението към проучването.

"Но ние не осъзнаваме, че хората подсъзнателно самостоятелно регулират безопасните нива на кофеин в зависимост от това колко високо е тяхното кръвно налягане. Вероятно това е резултат от защитния генетичен механизъм“, смята проф. Елина Хипьонен – водещ автор на проучването.

Учените подчертават, че по този начин количеството изпито кафе може да послужи като косвен индикатор за здравето на сърдечно-съдовата система.

Това означава, че който пие много кафе, вероятно е по-устойчив на кофеин от генетична гледна точка, отколкото този, който пие по-малко. И обратното: човек, който не пие кафе или пие безкофеиново, е по-склонен към страничните ефекти, предизвиквани от кофеина и е по-податлив на високо кръвно налягане.

Ако вашият организъм ви съветва да не пиете още една чаша кафе, за това вероятно си има причина. Слушайте тялото си – то знае повече за вашето здравословно състояние, отколкото си мислите, препоръчва проф. Хипьонен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Уникален портрет на Караваджо бе показан за първи път в музей в Р...
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Маската пада! Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Херакле...
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).