Учени: Оризът пречи за развитието на затлъстяване и дори помага при свалянето на килограми
Японски учени заявиха, че оризът пречи за развитието на затлъстяване и дори спомага за отслабване, ако се консумира повече от този продукт. Тези данни те обосновават с изследване, обхванало 136 страни от света.
Тази информация се прие с ентусиазъм и попадна в топновините и в социалните мрежи. Действително, приятна новина: лесна диета, приемлива, тъй като се казва, че този популярен и любим на много хора продукт сваля килограми.
Тези сензационни данни за уникалните свойства на употребявания в цял свят продукт - оризът, бяха огласени на Европейския конгрес по затлъстяване в Глазгоу. Изводите на учените показали, че нивото на затлъстяване е съществено по-ниско в страните, където се употребява много ориз - средно по 150 грама и дори повече на ден от човек. А там, където консумират малко от тази храна - например 15-30 г, хората със затлъстяване са много повече.
“Откритата взаимовръзка предполага, че разпространеността на затлъстяването е ниска в страните, където оризът се употребява в качеството на основен хранителен продукт", заявява проф. Тимоко Имаи, водеш автор на изследването. - Затова азиатската диета, основана на консумирането на ориз, е способна да предотврати развитието на затлъстяване. Тъй като разпространеността на затлъстяването расте в целия свят, следва да се препоръча употребата на по-големи количества ориз за защита от него в западните страни".
Изследователите твърдят дори, че увеличението средно само до 50 г на ден, може да намали разпространеността на затлъстяването в целия свят с един процент. Т.е., ако сега около 650 милиона души страдат от затлъстяване, то след като увеличат употребата на ориз, тази цифра ще намалее до 643, 5 милиона. Какво обаче се крие зад подобна аритметика и следва ли да се вслушаме и в другата гледна точка?
“За нас това заявление е съвършено необосновано и дори вкарва хората в заблуда", смята д-р Джашиша и нейните колеги от Женевския колеж по хуманитарни науки. Причината е, че практически всички продукти и ястия от ориз имат достатъчно висок гликемичен индекс
Този показател показва колко бързо хранителните продукти повишават нивото на захар в кръвта и съответно - как влияе това на организма ни. Колкото по-висок е гликемичният индекс, толкова по-силно съответният продукт повишава нивото на глюкоза в кръвта и толкова повече от тази глюкоза се синтезира в подкожна мазнина. Дори на фона на кашите от другите зърнени продукти, богати на въглехидрати (припомняме, че именно те се превръщат в глюкоза в кръвта), оризовата каша не е на завидно място. Същото се отнася и за кашата от кафявия ориз, тъй като той е съвсем незначително по-полезен от белия.
А от продуктите, приготвени от ориз, единствено оризовото фиде е със сравнително нисък гликемичен индекс, но и това съвсем не е ястието, от което непременно ще отслабнете.
Извадка от таблица за нивото на гликемичния индекс на някои от зърнените продукти потвърждава мнението на женевските учени. Оризовият чипс например, е с най-висок гликемичен индекс, след него са овесената каша и белият пшеничен хляб. С доста висок гликемичен индекс е кашата от бял ориз, както и тази от кафяв ориз. След тях са пшеничената, овесената и ечемичената каша. Изводът е ясен, факт е, че оризът и продуктите от него имат едно от най-високите нива на гликемичен индекс.
Вторият аргумент против ориза се изразява в следното. Досега в него не е открито нито едно вещество, което би могло да помогне за понижаване на теглото. В изследването на японските учени се споменават хранителните влакна: хората, които ги употребяват в по-големи количества, са с по-нисък холестерол. Да, на теория това е вярно. Но този ефект няма никакво отношение към ориза: в него, особено в белия, количеството на такива влакна е толкова ниско, че изследователите го наричат хомеопатично. Т.е. и от тази гледна точка оризът е абсолютно безполезен за понижаване на теглото и предотвратяване на затлъстяването.
Нека сега да погледнем към предишни изследвания върху ориза, предлагат женевските учени. Ако се сумират, като цяло картинката е следната: белият очистен ориз (именно той се консумира масово в света) умерено спомага за увеличаването на теглото и развитието на захарен диабет 2-ри тип. Колкото повече го консумирате, толкова по-висок е рискът от качване на килограми.
Вижте защо новото изследване показва точно обратните резултати!
В крайна сметка, всичко е много просто. Ако в проведените по-рано разработки учените са сравнявали японците, китайците и жителите на другите страни, консумиращи различни количества ориз, то в новото изследване се сравняват не хората, а страните. Оценява се колко ориз се употребява от всичките 136 страни и в колко от тях има повече хора с наднормено тегло. За целта се използват официални данни от Продоволствената и селскостопанска организация в ООН. На пръв поглед не е ясно.
Но в крайна сметка изследването показва, че в повечето страни от Азия хората средно са с по-ниско тегло, отколкото в западните държави. Не е тайна, че в голяма част от страните в Азия оризът е основна хранителна култура, а японските учени откриват проста корелация между този факт и теглото на хората там. Но същността на такава взаимовръзка е именно липсата на причинно-следствени отношения между теглото на хората в Азия и употребата на ориз.
Като цяло, на Изток начинът на хранене е устроен по друг начин: там се ядат много зеленчуци, плодове, риба и много мазни и сладки продукти, а храната им е слабо преработена. Всичко това ги предпазва от затлъстяване. Но не и оризът. Той, за съжаление, е най-преработеният, най-рафинираният продукт в тази част на Азия. И затова едва ли е единственият елемент в храната, спомагащ за понижаване на теглото, пише zdrave.to.