Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени: Подбирайте внимателно солта! Може да влияе негативно на метаболизма, щитовидната жлеза и растежа на костите
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 29.08.2024Коментари (0)1694
©
Солта е неизменна част от нашето хранене. Дори да се опитваме да редуцираме максимално консумацията й, тя се съдържа в редица продукти, които консумираме, затова е трудно да определим колко точно приемаме всеки ден. Това би било най-ясно, ако зачеркнем напълно всички пакетирано и само контролираме както грамажа, така и вида на солта, защото той също не е без значение.

Без сол не можем, защото тялото ни се нуждае от нея, за да контролира електролитния баланс. Натрият в нея е ключов както за хидратацията, така и за клетъчната функция. Но за да получим тези важни ползи с минимум вреди, е добре да изберем най-полезната алтернатива. А ето и между кои имаме избор:

Йодирана сол

Тя е най-често употребяваната - готварска сол, обогатена с важния най-вече за функцията на щитовидната жлеза йод. Добива се от подземни находища, след което се обработва, рафинира и смила до фина текстура. А добавеният йод по никакъв начин не влияе на вкусовите й качества.

Морска сол

Тя обикновено не е йодирана и преминава през по-малко обработка от трапезната, поради което запазва и по-голямо количество минерали.

Хималайска (розова) сол

Също е по-малко обработена, а наситеността на цвета й се определя от количеството железен оксид, което съдържа и може да варира. В повечето случаи не е допълнително йодирана, но, за разлика от трапезната, съдържа повече калций, желязо, магнезий и други минерали. Тяхното количество обаче е много малко, за да може да разчитаме на нея за задоволяване на дневните нужди на организма, пише Lifestyle.bg.

Кашерна сол

Тя е с ниско съдържание на йод и натрий и с по-едра структура от трапезната. Използва се по-рядко, но е подходяща алтернативна на тази, която сме свикнали да използваме най-често в кухнята.

Коя е най-полезната сол

На този въпрос е трудно да се отговори еднозначно, но учените се обединяват около мнението, че е по-добре да избираме йодирана сол, за да си набавяме този важен елемент. Той стимулира както метаболизма, така и производството на хормони от щитовидната жлеза, а и е важен за растежа на костите, особено при децата.

Като изключим йода, всички видове сол са със сходни вкусови характеристики, но с по-различна структура, затова на първо място трябва да изберем подходящия за нас спрямо личните си предпочитания. И да не забравяме, че ползите са в малките количества, защото с големите идват и вредите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Два влака се удариха край София, има загинали
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Кабинетът "Желязков"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: