Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени: Повече от една порция червено месо седмично увеличава риска от диабет
Автор: Петя Кузева 09:18 / 20.10.2023Коментари (0)944
©
Голямо ново проучване на изследователи от Харвард установява, че консумацията на само две порции червено месо на седмица увеличава риска от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота и рискът допълнително се увеличава с по-голяма консумация. То е публикувано в четвъртък в American Journal of Clinical Nutrition и цитирано от CNN.

"Връзката между червеното месо и диабет тип 2 е наблюдавана при различни популации по света", казва авторът на изследването Ксао Гу, докторант по хранене в Harvard TH Chan School of Public Health.

"Продължаваме да укрепваме съществуващите доказателства с подобрени данни и техники. Надявам се, че нашето проучване би могло да разреши дебата относно това дали трябва да ограничим приема на червено месо от съображения за здравето или не".

Около 462 милиона души по света са засегнати от диабет тип 2, процент, който бързо нараства, алармират авторите.

"Превенцията на диабета е важна, тъй като това заболяване само по себе си е сериозно бреме и също така е основен рисков фактор за сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, рак и деменция", обяснава Гу.

Консумацията на червено месо се свързва с риск от диабет тип 2 в минали проучвания, но авторите на най-новите изследвания искаха да ги подобрят, като добавят подробности за това как диагнозите на диабета и свързаните с тях биомаркери са повлияни от приема за дълъг период от време.

Авторите са изследвали 216 695 души, които са участвали в Проучването за здравето на медицинските сестри, Проучването за здравето на медицинските сестри II и Проучването за проследяване на здравните специалисти в продължение на десетилетие. Първите две проучвания изследват рисковите фактори за големи хронични заболявания сред жени регистрирани медицински сестри в Северна Америка, докато последното проучване оценява същите теми, но за мъжете.

Участниците са били предимно от бялата раса и на средна възраст 46 години. Те са докладвали здравословното си състояние през година чрез въпросник, а техният прием на храна също е бил измерван на всеки две до четири години с въпросници, които описват средния си прием на различни храни и напитки през изминалата година.

До края на периодите на проследяване близо 22 800 души са развили диабет тип 2, а тези, които са яли най-много червено месо, са имали 62% по-висок риск от развитие на заболяването в сравнение с хората, които са яли най-малко. Яденето на най-преработено или непреработено червено месо е свързано съответно с 51% и 40% по-висок риск от диабет тип 2.

Преработеното месо, според авторите, включва наденица, говеждо или свинско хот-дог, бекон, сандвичи с обработено месо; една порция се равнява на 28 грама бекон или 45 грама от другите меса.

Непреработеното месо включва постно или изключително постно хамбургер, обикновен хамбургер, говеждо, свинско или агнешко като сандвич или смесено ястие; и свинско, телешко или агнешко като основно ястие. Осемдесет и пет грама свинско, говеждо или агнешко месо представляват една порция непреработено месо.

"Резултатите от това проучване, което беше изключително изчерпателно, потвърдиха настоящите диетични насоки за ограничаване на приема на червено месо", докладва Алис Лихтенщайн, професор по науки в областта на храненето в Университета Тъфтс в Бостън.

Освен това, замяната на порция месо с ядки или бобови растения означава 30% намаляване на риска от развитие на диабет тип 2, докато изборът на млечни продукти вместо това намалява шансовете с 22%.

"Трябва да се отбележи, че хората, които съобщават, че консумират червено месо най-често във всяка кохорта, са по-склонни да ядат по-малко риба (или) плодове и (повече) калории, да тежат повече и да се занимават с по-малко физическа активност", добави Лихтенщайн, която също е директор на лабораторията по сърдечно-съдово хранене на университета Туфт. "Това предполага, че те са имали по-лошо цялостно качество на диетата и е по-малко вероятно да се ангажират с здравословен начин на живот", каза тя.

Ограничаването на приема на червено месо може да стане чрез намаляване на честотата или размера на порциите, а комбинацията от двете промени в навика е най-добра, каза Лихтенщайн.

"Постоянно се съобщава, че млечните продукти, бобовите растения и ядките са най-добрите храни, с които да замените червеното месо", добави тя. "За първото, предвид загрижеността относно наситените мазнини и функцията на бета-клетките, препоръчвам продукти без мазнини и с ниско съдържание на мазнини".

Като се имат предвид констатациите, ограничаването на консумацията на червено месо до около една порция на седмица "би било разумно за хората, които желаят да оптимизират своето здраве и благополучие", каза старши автор на изследването д-р Уолтър С. Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard TH Chan School.

Изборът на растителни източници на протеин също би помогнал за намаляване на емисиите на парникови газове и изменението на климата, каза Гу, заедно с други ползи за околната среда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: