Уникална находка в Помпей: Откриха малка къща с впечатляващи фрески

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:49
277
Археолози откриха в Помпей изключително богато украсена къща, която обаче е с нетипично малки размери за населеното място. Къщата е уникално запазени фрески, изобразяващи митологични сцени, предава Reuters

Къщата е наречена "Домът на Федра" на името на митологичната кралица на Атина, чийто образ е изобразен на една от стените на къщата. Откритието хвърля нова светлина върху римското изкуство. 

За разлика от повечето къщи в древния град, тази не е построена около атриум - пространство, което се използва като малък двор, често и с басейн, който да събира дъждовната вода.

В официалното си съобщение от историческия парк заявяват, че въпреки малките си размери новооткрита сграда е "изключително ценна заради вътрешната си декорация". 

Освен фрексото с кралицата Фреда, в дома има изобразени още съкровената среща на сатир и нимфа и божества, които според експертите, може би изобразяват Венера и Адонис.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Откриха уникална находка в Стара планина
Д-р Чипев: Промяната на часовото време влияе на секрецията на мел...
Легендарна водеща продължава битката с коварна болест в болница
След 27 години брак той се разведе, новата му - също, за да са за...
Трите растения в саксия, които ще повлияят на добрата климатизаци...
Температурните амплитуди с помощта на климатик – време е за настр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).