Уникална рецепта за маскарпоне! Не сте яли такова
Тази седмица в рубриката "Денят като гозба“ на "Фокус" своите рецепти представя шеф Владимир Тодоров.
През 2016-та той печели приза "Готвач на България“ в най-голямото кулинарно състезание, организирано от Българска Асоциация на професионалните готвачи. Преди това в САЩ, щата Вирджиния, печели приза в категорията "Най-добър кулинарен студент“.
Шеф Тодоров има два ресторанта. Първият е наречен Fake French, в който предлага авторска кухня с френски техники и български продукти. Другият - The Sando Shop, се заиграва с азиатските вкусове и от няколко години е част от столичната street food култура.
Първата рецепта, която ще ни представи днес, е десерт с маскарпоне.
"Маскарпонето е възможно най-лесният вариант за десерт. Разбиваме маскарпоне със сметана, малко пудра захар и малко лимон вътре. Няма някакво съотношение, което трябва да спазваме. Слагаме малко лимонова кора, ванилова есенция и бял шоколад.
Десертът се пече във фурната на 160 градуса за около 5-6 минути, за да стане хрупкав. Трябва да придобие кафеникав цвят.
След това го пасираме и добавяме някакъв плод, например малина. Най-лесният вариант е да сложите плодовете в един блендер и да ги пасирате. Ще станат почти като сок, като може да добавите малко захар, лимон и прясна мента вътре.
Вземате една чаша и слагате първо от крема с маскарпоне, после червените малини, след това пак крем, пак малини и отгоре от печения шоколад“, разказа шеф Тодоров.