В България вече има музей на ракията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:52 / 13.10.2023
775
Ракията е напитката кралица на Балканите. Тя е произлязла от арабския свят, от техния арак, но "българската ракия си е българска и ние в България се гордеем с ракията си, особено гроздовата“, посочва пред БНР Ивайло Жеглов, създател на първия Музей на ракията у нас и организатор на Фестивала на ракията - "Rakia and Spirits Fest Sofia“.

Мястото, което се намира в сърцето на столицата ни, отвори врати в средата на септември и предлага автентично целогодишно потапяне в родните традиции, свързани с технологията на варене и дестилиране на напитката, видовете ракия и нейната консумация. И въпреки, че говорим за алкохол, идеята за самото място се корени в детските спомени на Ивайло.

"Моята майка е от троянския край и лятото родителите ми ме оставяха там при дядо ми, който ме водеше да събираме сливи. Гледах как ги оставя да ферментират в една каца и след това му помагах да ги носим до селския казан, за да вари ракия. Всяка вечер в края на лятото, като заспивах ми миришеше на джибри. Спомням си как дори и баба ми казваше: "ей, тук и кокошките взеха да снасят яйца с мирис на ракия“, връща се назад във времето Жеглов. – Опитал съм се да пресъздам с този музей детските си спомени, доколкото мога, защото за мен те са много ярки.“

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).