В дребните зрънца на това бобово растение се крият много хранителни качества

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
10:01 / 04.11.2024
371
Лещата е питателна, евтина и лесна за приготвяне храна, която е безценен източник на енергия. Редовната й консумация понижава нивото на холестерола в кръвта, регулира кръвната захар и подпомага дейността на храносмилателната система. Към качествата на тази суперхрана добавяме и богатството от всички седем важни минерала, витамини от групата B и, разбира се, протеини и фибри. И още желязо, цинк и калий. Всичко това без никакви мазнини и с малко калории – една купичка сварена леща ще ви засити, без да натрупате излишни килограми.

Лещата е една от най-старите земеделски култури в света, като в днешно време се отглежда главно в Канада, САЩ, Австралия и Индия.

Най-разпространената леща у нас е зелената, която на някои места се нарича още континентална леща, пишат производители. Ако спазвате времето за варене, зърната й остават относително цели и затова е подходяща както за класическа леща чорба, така и за различни видове салати, запечени ястия, пълнене на зеленчуци. Този вид леща се сварява за около 40-60 минути и има характерен вкус.

Белената червена леща обикновено се продава с разполовени зърна. Тя се сварява много бързо, като зърната губят формата си и обикновено с нея се приготвят крем супи или пюрета. На вкус е по-сладка от кафявата и зелената леща. С този вид се приготвя и известният индийски дал с леща – вид яхния с нахут, куркума, кокосово мляко, кориандър и чили. Разбира се, най-позната у нас рецепта е традиционната турска чорба от червена леща.

Френската леща – това е изключително ароматна леща с лек лешников вкус, която оригинално произхожда от френския регион Le Puy, но днес се отглежда и в Италия и Северна Америка. Обикновено е по-скъпа от кафявата и червената леща и се смята, че има по-високи вкусови качества. След сваряване зърната запазват целостта си, като времето за варене при този вид леща е по-дълго – 45 минути. В повечето рецепти ще я срещнете като гарнитура на скъпи специалитети с пушена сьомга, козе сирене или печен дивеч.

Черната леща Белуга е с малки, блестящи зрънца, поразително приличащи на черния хайвер на рибата белуга. Счита се, че родината й е Канада, а популярността й се носи по цял свят. Що се отнася до отглеждането и събирането на реколтата от черна леща, това е трудоемък процес и стопанствата, които го правят, са твърде малко. Поради това черната леща е скъп продукт.

Научно доказано е, че пигментът, на който се дължи цветът на Белугата, има антиоскидантни свойства. Ето защо ежедневната й употреба ни помага в борбата със сърдечносъдови заболявания, а също и срещу стареенето. Съдържа лесноусвояем белтък, в който влизат незаменими аминокиселини.

При кипването й пигментът оцветява водата, поради което сготвената черна леща не е с толкова наситен цвят, но пък прекрасно е съхранила формата си, покрита с нежна и мека ципа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Проф. Рачев: България е в центъра на безнадеждно бяло петно – лип...
Празник е! Не подписвайте важни документи и не правeте големи пок...
Какво ще е времето във Варна днес?
Знаете ли, че хората, които редовно ядат червени люти чушки, живе...
Доц. д-р. Радин Цонев: Хепатит B, C и D са "тихите убийци", защот...
Знаете ли каква е разликата между пробиотик и пребиотик?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).