Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В дребните зрънца на това бобово растение се крият много хранителни качества
Автор: Десислава Томева 10:01 / 04.11.2024Коментари (0)1012
©
Лещата е питателна, евтина и лесна за приготвяне храна, която е безценен източник на енергия. Редовната й консумация понижава нивото на холестерола в кръвта, регулира кръвната захар и подпомага дейността на храносмилателната система. Към качествата на тази суперхрана добавяме и богатството от всички седем важни минерала, витамини от групата B и, разбира се, протеини и фибри. И още желязо, цинк и калий. Всичко това без никакви мазнини и с малко калории – една купичка сварена леща ще ви засити, без да натрупате излишни килограми.

Лещата е една от най-старите земеделски култури в света, като в днешно време се отглежда главно в Канада, САЩ, Австралия и Индия.

Най-разпространената леща у нас е зелената, която на някои места се нарича още континентална леща, пишат производители. Ако спазвате времето за варене, зърната й остават относително цели и затова е подходяща както за класическа леща чорба, така и за различни видове салати, запечени ястия, пълнене на зеленчуци. Този вид леща се сварява за около 40-60 минути и има характерен вкус.

Белената червена леща обикновено се продава с разполовени зърна. Тя се сварява много бързо, като зърната губят формата си и обикновено с нея се приготвят крем супи или пюрета. На вкус е по-сладка от кафявата и зелената леща. С този вид се приготвя и известният индийски дал с леща – вид яхния с нахут, куркума, кокосово мляко, кориандър и чили. Разбира се, най-позната у нас рецепта е традиционната турска чорба от червена леща.

Френската леща – това е изключително ароматна леща с лек лешников вкус, която оригинално произхожда от френския регион Le Puy, но днес се отглежда и в Италия и Северна Америка. Обикновено е по-скъпа от кафявата и червената леща и се смята, че има по-високи вкусови качества. След сваряване зърната запазват целостта си, като времето за варене при този вид леща е по-дълго – 45 минути. В повечето рецепти ще я срещнете като гарнитура на скъпи специалитети с пушена сьомга, козе сирене или печен дивеч.

Черната леща Белуга е с малки, блестящи зрънца, поразително приличащи на черния хайвер на рибата белуга. Счита се, че родината й е Канада, а популярността й се носи по цял свят. Що се отнася до отглеждането и събирането на реколтата от черна леща, това е трудоемък процес и стопанствата, които го правят, са твърде малко. Поради това черната леща е скъп продукт.

Научно доказано е, че пигментът, на който се дължи цветът на Белугата, има антиоскидантни свойства. Ето защо ежедневната й употреба ни помага в борбата със сърдечносъдови заболявания, а също и срещу стареенето. Съдържа лесноусвояем белтък, в който влизат незаменими аминокиселини.

При кипването й пигментът оцветява водата, поради което сготвената черна леща не е с толкова наситен цвят, но пък прекрасно е съхранила формата си, покрита с нежна и мека ципа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Строежът на АМ "Хемус"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: