Варени шишарки, индрише и още лекове срещу високата кръвна захар
Стотици са народните рецепти за регулиране на кръвната захар. Предлагаме малка част от тях. Изберете за себе си тази, която най-лесно може да изпълнявате ежедневно или в продължение на 1 – 2 месеца. Обикновено избираме подсъзнателно това, което е най-подходящо за нас.
Около 40 пресни листа от индрише се нарязват на много ситно и се сместват с половин килограм мед и лимонов сок на вкус. Взима се по 1 чаена лъжичка преди ядене три пъти дневно.
Индришето силно понижава кръвната захар и предозирането му може да доведе до хипогликемична кома! Затова спазвайте точно рецептата. Десет минути след ядене да се изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отвара от индрише (листа), усойче, (листа и цвят) - по 100 г, галега (листа и цвят), глухарче (листа и цвят), дива коприва (цвят), калена (корени), метличина (цвят), полски хвощ (листа и цвят), перуника (корени), цикорея (цялата билка с корена), червен кантарион (листа и цвят), черница (листа и дръжки) и фасул (сухите шушулки) - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес плюс 1 чаена лъжичка черни боровинки и 10 шипки, разрязани на две, се запарват с половин литър вряща вода. Сместта ври на тих огън 20 мин и веднага се прецежда през тънка кърпа. При пиенето всяка чашка се засилва с една четвърт изравнена чаена лъжичка хума, опечена до бежов цвят и стрита на брашно, пише zdrave.to.
Десет листа от индрише се измиват добре и се нарязват на ситно. Накисват се в 100 милилитра силна ракия в продължение на 4-5 дни. На шестия ден започва лечението. Полученият екстракт се пие 2 пъти на ден (на гладно) по 1 чаена лъжичка, докато се нормализира захарта.
В 200 г млечна суроватка се изцежда сокът на 1 лимон и се добавя канела с върха на ножа, пие се 3 пъти, половин час преди ядене. Лечението продължава един месец.
Всеки ден да се изпива по половин-един литър суроватка. Всеки ден да се изяждат по 10 броя дръжки от радика, докато цъфти. Това се прави 14 дена. След това се пие чай от корени на радика.
Прясно мляко се сварява на водна баня. След като го подквасите, го прецеждате. Вземате само цвика. Изцеждате два лимона в чаша от 250 г и допълвате с цвик. Пие се всяка сутрин по две супени лъжици на гладно. Това профилактично лечение продължава 40 дни.
В половин бурканче кисело мляко се слага една равна чаена лъжичка сода бикарбонат и веднага се изяжда. Приема се само сутрин на гладно до пълно оздравяване.
В продължение на 15 дни всяка сутрин се изяжда едно парче праз, дълго 10 см, като по средата на яденето се гълта парченце сакъз (дъвка), голямо колкото царевично зърно.
20 г лимонена киселина се разтварят в 40 мл хладка вода. От сместа се взема всяка сутрин на гладно след ставане от сън по 20 капки.
Всяка сутрин на гладно се изяждат по 2 листа здравец. Лечението продължава 7 дни. Почива се 7 дни и пак се повтаря. Цялото лечение трае около 3 месеца.
В стъклено шише се слагат 5 стръка жълт кантарион с цвета надолу, 2 стръка глухарче с корените, 2 стръка коприва и 8-9 зърна карамфил и се заливат с плодова ракия. Сместа се оставя да престои на тъмно в продължение на 10 дни и се прецежда. Пие се сутрин на гладно по 1 супена лъжица.
Взема се 1 брой теснолистен живовлек - корени, листа и семе, и се вари в 1 литър вода около 20 минути. След изстиване се прецежда и водата се изпива през деня. Лечението продължава 1 месец.
Една супена лъжица ленено семе се сварява в 500 мл вода. Ври, докато остане наполовина. Изпива се сутрин на гладно. За целия период на лечение са нужни поне 3 кг зърна.
Малко клонче чемшир се вари в 1,5 л вода. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша.
Взема се семе от червена капия - една супена лъжица - и се вари в литър вода за 40 минути. От тази течност се пие по една винена чаша три пъти на ден преди ядене. След седем дни се проверява кръвната захар.
Взема се сокът от 12 лимона и 125 г люцерново семе. Семето се залива с 2 л гореща вода, ври, докато остане наполовина. Отварата се смесва с лимоновия сок. Пие се по 50 мл 3 пъти на ден.
Връхчетата на 30 шишарки се варят в литър вода, докато тя остане наполовина. Пие се по една супена лъжица само сутрин преди ядене.