Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Варна – Фестивалният Град
Автор: Екип Varna24.bg 12:11 / 29.12.2011Коментари (0)985
През далечната 1926 година Варна е домакин на първия у нас музикален фестивал. Дали това е плод на случайна прищявка на хора с власт или е резултат на планирани и изстрадани усилия на активни граждани, които се стремят да построят модерна и преуспяла България? Множеството заело неудобните сгъваеми столове в стария летен театър на мястото на днешната Обсерватория в Морската градина се среща с необичайна музика. Тя хем шокира, хем буди любопитство. Младите, наскоро завършили в Германия студенти, Панчо и Любен Владигерови изпълняват собствени композиции. В тях колоритът на националната традиция оживява по нов начин. Прииждащите туристи от чужбина в новопостроените морски бани се срещат със събития, които по начина си на организация наподобяват известния вече в цяла Европа Залцбургски фестивал.

Филмът "Варна - Фестивалният Град" е колективен разказ за съдбата на художествени празници, без които днешната българска музика, театър, танц, кино и визуални изкуства нямаше да са същите. Мащабите им далеч надхвърлят националните граници. Лауреатското звание от варненския балетен конкурс е задължителен атрибут в кариерата на най-големите световни балетни звезди днес. Срещата на Васко Василев с Ифра Нийман от началото на 80-те във Варна е съдбоносна за успешната му цигуларска кариера. По същото време на световния анимационен фестивал във Варна филмите на Анри Кулев, Велислав Казаков, Слав Бакалов правят смущаващо смели послания. Трасират по своеобразен начин пътя на промяната няколко години по-късно. През 2001 на джаз Фестивала във Варна Стунджи и Елица създават едни от най-самобитните дуети в музиката днес. Благодарение на спектаклите си, представени на театралния фестивал Теди Москов, Александър Морфов, Явор Гърдев, Мариус Куркински, Иван Добчев, Маргарита Младенова карат водещи европейски и световни мениджъри и критици да се отнасят с уважение към българския театър.

Във филма "Варна - Фестивалният Град" няма похвали, изречени просто от възпитание. Няма и специално поставени и разкрасени за случая ситуации. Местата на артистичните събития не се отличават с нищо особено - даже са леко занемарени. Репетициите на оркестрите, майсторските класове в музикалната и балетна академия, детските и студентски семинари по анимация, оценките на специалисти по време на конференции с шокиращи на пръв поглед, но точни прогнози... Фестивалите активно въвличат Варна в международния културен и художествен обмен, в създаването и трансфера на нови идеи, променящи света.

Филмът "Варна - Фестивалният Град" ненатрапчиво въвежда и в по-големите въпроси на днешния ден, които неизбежно си задаваме и за които рядко намираме еднозначни отговори: Как да приемем и усвоим традицията? Как да разберем съвременното изкуство? На какво се крепи всеки личен успех? Накъде върви света?

Авторите са събрали документи, свидетелства на участници и фрагменти от спектакли и концерти, в които оживяват знакови събития от фестивалната биография на Варна. Те се опитват да събудят любопитството на днешния човек към живото общуване с изкуството. Не е никак лесно на фона на безбройните технологични изкушения. Надяваме се този филм да е поредното напомняне, че срещата с изкуството не е само безобидна игра и забавление. То е търсене, създаване на смисъл и достигане до отговори в многобройните въпроси, с които ни сблъсква живота. С тях, незабележимо на пръв поглед, се усвоява изкуството да живеем заедно и да намираме творчески решения. Иначе човешкият свят би бил невъзможен.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: